ScrollToTop

Kulinaria

Ciasto, które jem bez wyrzutów sumienia

  • Joanna Janaszek
  • 1 199
  • Brak komentarzy

Przychodzę do Was z kolejną szybką i prostą propozycją ciasta – tym razem nie ma miliona kalorii! Wręcz przeciwnie, możecie spokojnie jeść je nawet wtedy, kiedy chcecie zgubić zbędne kilogramy. Dzisiaj przepis na szybkie ciasto z jabłkiem i bakaliami!

Do odchudzania i diet podchodziłam już tak wiele razy, że więcej na diety postanowiłam nie przechodzić. Metodą małych kroków wprowadzam coraz to zdrowsze zamienniki. Aktualnie jestem na etapie (znowu :P) całkowitej eliminacji słodyczy dostępnych w sklepach i ograniczenia cukru – tak oto powstała szybka tarta, podobna do swojej siostry, ale zdecydowanie mniej kaloryczna.

Zobacz przepis na nieco bardziej kaloryczną, ale pyszną tartę ⬇

W moim domu bardzo ważną rzeczą jest zapas ciasta w zamrażarce – niespodziewani goście, wypieki do przedszkola czy nagła ochota na słodycze nie może przecież mnie zaskoczyć, prawda? 😀 Ciasto na zapas zazwyczaj robię wtedy, kiedy zostaną mi żółtka po bezie (i to idealnie obrazuje moją słabość do ciast, dietetyczna beza hahaha).

Kruche ciasto do zamrażarki

SKŁADNIKI:

  • 4/5 żółtek;
  • 300 g mąki pszennej;
  • 60 mąki ziemniaczanej;
  • 100g (lub mniej) cukru;
  • 200 g masła.

Przesiewam mąki, dodaję cukier, żółtka i pokrojone masło, siekam. Szybko zagniatam, dzielę na 2 lub 3 porcje, z każdej formuję kulkę i wrzucam do zamrażarki.

Jeżeli chcecie, możecie skorzystać z tego niezawodnego przepisu na kruche ciasteczka (KLIK). Ciasto z żółtek jest bardziej kruche, ja robię w ten sposób, żeby nie marnować jedzenia, ale jeżeli nie mam samotnych żółtek, a chcę zrobić zapas do zamrażarki to po prostu robię ciasto z całych jajek wedle przepisu bazowego. 🙂

Szybkie ciasto z jabłkiem i bakaliami

SKŁADNIKI:

  • słoik uprażonych jabłek lub świeże jabłka, ale wtedy przed pieczeniem musicie je uprażyć;
  • garść rodzynek;
  • garść wiórków kokosowych;
  • lub inne bakalie – wg upodobań;
  • 2-3 łyżki cynamonu.

Wyjmuję 1 porcję ciasta (czyli 1/2 lub 1/3 powyższej porcji) z zamrażarki i mniej więcej połowę ścieram na tarce o grubych oczkach prosto do formy, w której piekę ciasto, uklepuję palcami, żeby nie było zbyt dużych prześwitów i wstawiam do rozgrzanego do 180°C piekarnika (termoobieg). Piekę kilka minut do zarumienienia i wyjmuję.

Na ciasto wykładam jabłka ze słoika (to kolejna rzecz, którą zawsze mam w domu – w sezonie prażę jabłka bez cukru i zamykam je w litrowych słoikach, są idealne do ciast), dodaję ok. 2-3 czubatych łyżeczek cynamonu, garść rodzynek, garść wiórków kokosowych, mieszam i rozprowadzam na podpieczonych spodzie. Nie robię tego w oddzielnej misce, bo mi się nie chce brudzić kolejnego naczynia.

Na wierzch trę resztę ciasta, które zostało (w tym czasie zdąży się już lekko roztopić, więc wychodzą fajne podłużne paski) i wkładam do wciąż rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut – ciasto z wierzchu musi się upiec. Gotowe!

Dzięki temu, że trę zamrożone ciasto zużywam go mniej, w rezultacie moje ciasto składa się głównie z owoców i dodatku bakalii. Uważajcie – szybko znika! Zazwyczaj je po prostu zjadam, ale do zdjęć posypałam kakao i dałam kilka kleksów jogurtu naturalnego – powiem Wam, że z dodatkiem jogurtu też smakuje wybornie, a przede wszystkim ma dużo mniej kalorii niż zwykła szarlotka lub tarta.

Podobał się przepis, zechcesz z niego skorzystać? Bardzo się cieszę, będzie mi miło jak podzielisz się nim z innymi! 🙂

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close