ScrollToTop

Kulinaria

Szarlotka z gwiazdkami – efektowne i super szybkie ciasto.

  • Joanna Janaszek
  • 391
  • 2 komentarze

Uwielbiacie szybkie, proste i efektowne przepisy – ja też. Lubicie przepisy, które możecie zrobić z dzieckiem u boku, a nawet na ręce, ta szarlotka właśnie do takich należy. Jest prosta, chociaż wygląda na wymagającą. To co – robimy? 🙂

SZARLOTKA Z GWIAZDKAMI
SKŁADNIKI:

  • kostka masła 200g, 82% tłuszczu;
  • 300 g mąki pszennej;
  • 100 g mąki ziemniaczanej;
  • 2 jajka;
  • 50 g. cukru (najlepiej pudru, ale może być zwykły, będą w cieście lekko wyczuwalne kryształki).

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, z termoobiegiem. Mąki przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, posiekane masło i dokładnie, ale jak najszybciej zagniatamy. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Wykładamy mniej więcej połowę ciasta – ja odrywam po kawałku i ugniatam w formie palcami, tak jest mi najwygodniej. Nakłuwamy widelcem. Dziurek ma być dużo, również na bokach.

Wkładamy do piekarnika na ok. 12 – 15 min., ciasto musi się zarumienić. Z pozostałego ciasta formujemy kulkę i chowamy ją do lodówki.

NADZIENIE
SKŁADNIKI:

  • 1 l. prażonych jabłek lub 1,5 kg świeżych;
  • 2-3 gruszki;
  • 2 goździki;
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu.

Zakładam, że prażone jabłka macie, ale uprażonych z goździkami gruszek możecie nie mieć. 😛 A jeżeli nie macie też prażonych jabłek to obrane i pokrojone w małe kawałki wrzucacie do garnka z odrobiną wody i dusicie do miękkości i odparowania wody. Gruszki obieracie i dusicie do miękkości z dodatkiem goździków – można to zrobić w jednym garnku z jabłkami.

Uprażone jabłka i gruszki mieszamy z cynamonem i wykładamy na ciasto. Pozostałe ciasto wyciągamy z lodówki i na blacie obficie posypanym mąką wałkujemy starając się uformować koło. Wycinamy na nim kilka kształtów – u mnie były to gwiazdki, bo miałam 3 różne rozmiary foremek – gwiazdek.

I teraz najtrudniejsza część. Niczym najlepsi cukiernicy powoli i delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto na wałek i przekładamy na jabłka. Odcinamy nadmiar ciasta z boków i w miejsca, w których ciasto jest uszkodzone układamy gwiazdki. W razie potrzeby docinamy więcej kształtów.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy z termoobiegiem przez ok. 5 min, później zmieniamy na grzanie z dołu i pieczemy ok. 15-20 min, znowu zmieniamy na termoobieg i po ok. 3-5 min. jak góra się zarumieni wyjmujemy.

Obficie posypujemy cukrem pudrem. No i nie mówcie gościom, że zrobienie takiego ciacha jest tak proste i szybkie, to będzie nasza tajemnica. 😉 Ciasto oczywiście robiłam z Franciszką na rękach, za cudowne zdjęcia gotowego ciasta odpowiada Monika Wionczek Fotografia (KLIK).

Fajne, przydatne, skorzystasz z przepisu? Zostaw kciuka w górę i udostępnij przepis swoim znajomym – dla Ciebie to chwila, dla mnie największe podziękowanie za włożoną pracę i motywacja do tworzenia kolejnych przepisów. 🙂


Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • Anna Sałek

    Właśnie wyjęłam z piekarnika, o jejku jak to przepięknie pachnie 😍😍 mam ślinotok🤤🤤

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close