ScrollToTop

Kulinaria

Rafaello

  • Joanna Janaszek
  • 726
  • 19 komentarzy

Delikatny smak kokosa, krem rozpływający się w ustach – niech milczy ten kto Rafaello nie lubi! Osobiście takiej osoby nie znam, a że przepis stosunkowo łatwy, a ciasto wychodzi obłędne to postanowiłam się nim z Wami podzielić.

Ponadto okazało się, że zostałam zaproszona przez Bożenę do kolejnej akcji wspólnego pieczenia. Tym razem ciasto miało być… Bez pieczenia! 🙂 A więc nawet jeśli nie posiadacie w domu piekarnika do dzieła! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 500ml mleka
  • 120g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (50g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g)
  • 3 żółtka
  • 250g margaryny
  • 200g wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie krakersów
Do garnka wrzucamy wszystkie składniki poza margaryną (zostawiamy również ok. 60g. wiórków do posypania ciasta) i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na gaz i gotujemy na najmniejszym ogniu ok. 10 – 15 min. ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Pamiętajmy aby nie przestawać mieszać, ponieważ mleko natychmiast wykipi. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i miksujemy. Ponownie wstawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania. Ciągle mieszając gotujemy ok. 3 min. Formę (na taką ilość masy wystarczy naczynie 15×20 cm) wykładamy krakersami i wylewamy na nią połowę masy, kładziemy kolejną porcję krakersów, wylewamy resztę masy i obsypujemy wiórkami. Odstawiamy do ostygnięcia – kiedy ciasto zupełnie wystygnie chowamy je do lodówki na całą noc (jeżeli mamy niezapowiedzianych gości albo niepohamowany apetyt wystarczą 3h;) )
Krakersy można zastąpić biszkoptem (przepis znajdziecie w majowych wpisach), będzie równie pyszne, a zniwelujemy słonawy smak krakersów, który niektórym może przypominać napoleonkę. Smacznego! 🙂

Wraz ze mną w akcji wspólnego pieczenia – nie pieczenia brały udział:

Izioni Pyszne Smaki
Kuchnia Maryny
Różowa Kuchnia
Bożena – moje domowe kucharzenie
Moje Małe Czarowanie
Codzienne gotowanie u Agi
oraz Lidia 🙂

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • Ja zamiast krakersów daję herbatniki! 🙂 osobiście uwielbiam Rafaello, ale nie mam dla kogo robić, bo mój Olek jest właśnie jednym z tych, którzy nie lubią kokosu 🙁

    • Zapraszaj gości, rozdawaj rodzinie i znajomym a później piecz kolejne i kolejne – oto moja taktyka 😉

    • No będę musiała 🙂 chociaż póki co muszę sobię zrobić jedzeniową kwarantannę, bo się za bardzo rozbestwiłam, a to dopiero początek wakacji ! 🙂

    • Oj i tu jest problem! Gdyby można było jeść i nie tyć… 😉

  • O rany..aż ślinka cieknie…dzięki za dołączenie do akcji..

  • Rafaello, nie ma nic smaczniejszego. Muszę wypróbować

    • Powodzenia 🙂 byłoby super gdybyś później przesłała zdjęcie 🙂

  • No fajnie…zamiast pisać recenzję, to idę do kuchni wypróbować. Aż mi ślinka po brodzie pociekła 😀

    • Czekam na efekty i odczucia smakowe, bo ten przepis wychodzi smakowo identyczny jak oryginał 😉

  • O ja Cię!! Muszę go sobie zapisać! I love Rafaello 😉
    Może go wypróbuję już niebawem?
    icadoo.blogspot.com

    • Oj warto się skusić i "upiec", warto 😉

  • Uwielbiam wiórki i kokos więc chętnie sie częstuję.
    Fajnie sie razem piekło nie piekło, do nastepnego 🙂

    • Bardzo podobają mi się akcje 🙂 mi również było miło, teraz sernik 😉

  • Świetnie się razem "piecze" do następnego razu pozdrawiam

  • dziękuję za wspólną zabawę 🙂

    • Mam nadzieje ze nie ostatnia 😉

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close