Puszysty omlet – weekendowe śniadanie z alaantoweblw #14
Joanna Janaszek
5 251
1 komentarz
Dzisiejsze śniadanie pochodzi z e-booka Śniadanie z Głowy! (KLIK) – autorek trzech książek kulinarnych i najpopularniejszego bloga o rozszerzaniu diety metodą BLW – alaantkoweblw (klik). Cały ebook możecie kupić u dziewczyn. Znajdziecie w nim 30 przepisów na proste śniadania z wykorzystaniem składników, które na pewno znajdziecie w swoich domach.
PUSZYSTY OMLET KAKAOWY SKŁADNIKI:
2 jajka
1⁄3 szklanki mleka
1⁄2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
2 kopiaste łyżeczki kakao
1⁄3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka syropu daktylowego (ja użyłam miodu)
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
owoce sezonowe do wyboru: 7–8 borówek i 5–6 malin lub 6 plasterków banana i kilka kostek pokrojonej gruszki
1 łyżka miodu do polania
Omlet będzie ciemniejszy, ale ja zużyłam resztkę kakao, stąd jasny kolor 🙂
I tutaj przepis opiszę swoimi słowami. Oddzielamy żółtka od białek do dwóch misek. Mąkę i kakao przesiewamy.
Żółtka i słodzidło (u mnie miód) ubijamy tak długo aż będą puszyste. Do masy jajecznej dodajemy mleko, mąkę, kakao, cynamon (daje boski smak!) i dokładnie mieszamy/miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie, ale dokładnie mieszamy (widelec sprawdza się tu idealnie).
Patelnię smarujemy olejem (u mnie oliwa) i rozgrzewamy. Wylewamy ciasto, wyrównujemy, na wierzch wrzucamy pokrojone owoce i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i smażymy przez kilka minut.
Kiedy omlet urośnie, podnosimy pokrywkę i sprawdzamy widelcem, czy jest w środku suchy. Nie przewracamy go na drugą stronę. Polewamy miodem, kroimy na ósemki i cieszymy się pysznym śniadaniem! 🙂 Ja jeszcze posypałam świeżymi malinami.
Przepis pochodzi z ebook’a Śniadanie z Głowy! (klik). Korzystam z przepisów dziewczyn od lat, mam też książki i ebooki oraz podnóżek do ikeowskiej antylopki (krzesełko do karmienia z ikea), który jest HITem w naszym domu! 🙂 O ten podnóżek – KLIK
Smacznego! Jeżeli spodobał Ci się przepis polub i udostępnij! 🙂 Więcej przepisów idealnych na śniadanie, podwieczorek czy kolację znajdziesz wpisując w lupkę na blogu: weekendowe śniadanie
Podobne wpisy - zapraszam do czytania
Kulinaria
Jak ugotować jajko na miękko? Idealne jajko na miękko – weekendowe śniadanie #16
Joanna Janaszek
948
Brak komentarzy
Jestem miłośniczką jajek w każdej postaci – od zawsze i na zawsze. Z jajek można przygotować cuda, ale dzisiaj opiszę Wam krok po kroku jak ugotować jajko na miękko. Takie wiecie, idealne! Jakie jest idealne? Ścięte białko, płynne żółtko i żadnych niedogotowanych glutów! No i żeby nie pękło od razu po włożeniu do wrzątku. Przygotowujemy […]
Czytaj więcej
Kulinaria
Domowa granola – weekendowe śniadanie #15
Joanna Janaszek
1 117
Brak komentarzy
Lubię musli, owsiankę (przepis kilk), granolę i wszystko, co z płatkami owsianymi związane, więc prędzej czy później w weekendowym śniadaniu musiał pojawić się przepis na granolę. Szczególnie, że żaden z internetowych przepisów mi nie odpowiadał – wszędzie czas pieczenia wynosi ok. 40 minut, a moja granola piecze się 10 – 15 min i jest [...]
jeszcze takiego omletu nie jadłam 🙂 super się prezentuje.
Dołącz do mojej grupy dla mam na
Dołącz już dziś
O mnie
Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)