ScrollToTop

Kulinaria

Odrywany chlebek czosnkowy

  • Joanna Janaszek
  • 3 727
  • 3 komentarze

Pyszne, domowe, czosnkowe pieczywo – idealne na przyjęcia, spotkania ze znajomymi czy do zabrania w długą podróż. Przepisem podzieliła się ze mną Karolina, która malowała mnie na ślub Moniki. Jak widać Kolorowa Szminka nie tylko genialnie maluje, ale też zna super proste i efektowne przepisy, bo takie wszystkie najbardziej lubimy, prawda?

Za pierwszym razem chlebek wyszedł ciut zbity i zbyt nasączony masłem (nie dodawajcie więcej niż jest w przepisie, uczcie się na moich błędach!), a i tak wszyscy się zachwycaliśmy, za drugim razem zmodyfikowałam delikatnie przepis i był nieziemski! Podczas przystanków w drodze do Zakopanego zjedliśmy prawie cały! 🙊 Przepis, na którym bazowałam (KLIK)

ODRYWANY CHLEBEK CZOSNKOWY

CIASTO
SKŁADNIKI:

  • 50g świeżych drożdży;
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka;
  • 1/2 szklanki ciepłej wody;
  • 600g mąki;
  • 2 żółtka;
  • 1/2 łyżeczki cukru;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Mleko z wodą delikatnie podgrzewam, dodaję pokruszone drożdże, łyżkę mąki, cukier i zostawiam teoretycznie na 15 minut, praktycznie bywa to nawet i trzydzieści, w zależności jak współpracują dziewczyny. W międzyczasie robię masełko czosnkowe, składniki i proporcje pod zdjęciem. ⬇

Do rozczynu dodaję resztę składników, następnie dokładnie i długo wyrabiam ciasto. Powinno być plastyczne. Kulkę ciasta zostawiam na kilka minut pod ściereczką do wyrośnięcia, później dzielę na trzy części i cienko rozwałkowuję. Każdą część smaruję masłem czosnkowym i kroję na cienkie plastry. Każdy plasterek zwijam w harmonijkę i układam w tortownicy lub innej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Zostawiam blachę przykrytą ściereczką w jak najcieplejszym miejscu na ok. 30 minut, czasami bywa i dłużej (patrz wyżej – dziewczyny), w międzyczasie ustawiam piekarnik na 180°C. Piekę z termoobiegiem ok. 25-30 min., aby skórka była chrupiąca, ale nie za bardzo spieczona. U mnie wszystko ostatnio spieczone przez ten stary, zepsuty piekarnik, nie zwracajcie więc uwagi, ale już na dniach w końcu wymieniamy kuchenkę, hurra, hurra! 🙂

Na górze chlebek mniej wyrośnięty, stał zbyt krótko, miał za dużo masła był trochę zbyt zbity, na drugim zdjęciu ciasto miało czas poleżakować w ciepłym miejscu dłużej, chlebek wyszedł pulchny i dobrze napowietrzony.

MASŁO CZOSNKOWE
SKŁADNIKI:

  • 150 g masła;
  • 7 dużych ząbków czosnku;
  • pęczek pietruszki.

Wrzucam wszystkie składniki do Thermomixa (masło ciepłe lub zimne) i mieszam przez kilkanaście sekund na najwyższych obrotach, wychodzi mi zielone, czosnkowe masło. Jeżeli nie macie sprzętu z tak ostrymi ostrzami posiekajcie pietruszkę bardzo drobno, czosnek przeciśnijcie przez praskę i wszystko dokładnie wymieszajcie z miękkim masłem.

A wracając do makijażu (w końcu jest karnawał :D) to Karolina vel. Kolorowa Szminka maluje w Kielcach, bardzo, bardzo polecam jej makijaże na wszelkie okazje. 🙂 Karola malowała mnie już dwukrotnie i oba makijaże były piękne i trwałe.

Piękna i zjawisko wa Ola… Zdjęcie wykonane przez utalentowana @monikawionczek

Opublikowany przez Kolorowa Szminka Sobota, 12 stycznia 2019

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • Monika

    Jutro robię! Kocham czosnek 😉 masz orginalny termomix? Myslisz że blender kielichowy też da radę?

    • Joanna Janaszek

      Ja mam TM31, ten starszy model, ale masło na 100% w blenderze też wyjdzie, tylko najpierw może czosnek z pietruchą zblenduj, a później dodaj masło. 🙂

  • Weronika

    Dobra, włożyłam właśnie do piekarnika i czekam ❤️ dziękuję za przepis!

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close