ScrollToTop

Kulinaria

Obłędna pasta z marchewki – weekendowe śniadanie #10

  • Joanna Janaszek
  • 592
  • Brak komentarzy

Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z okazji otwarcia pierwszego w Kielcach Studia Kulinarnego Domowa Spiżarnia. Całą relację możecie przeczytać w tym wpisie (KLIK). Dzisiaj podzielę się z Wami jednym z przepisów Dominiki (koniecznie zaobserwujcie Ją na Instagramie – Jarzynova KLIK), który robiliśmy właśnie na warsztatach. Pasta z marchewki jest przepyszna – naprawdę musicie jej spróbować!

Muszę oduczyć się swojego sceptycznego podejścia do takich nowości. Gdyby nie warsztaty z Dominiką to w najbliższym czasie na pewno nie spróbowałabym zrobić marchewkowej pasty. A tu niespodzianka! Marchewka w takiej postaci okazała się być niewyobrażalnie pyszna!

PASTA Z MARCHEWKI
SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg marchewki;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 czubata łyżka masła;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżki gęstego jogurtu;
  • 1 płaska łyżeczka chili;
  • ser feta do posypania, kiełki lub natka pietruszki do podania.

Przepis odbiega trochę od oryginału, przede wszystkim jako fanka czosnku zwiększyłam jego ilość, więcej modyfikacji w zasadzie nie ma. Chociaż… Dominika podaje pastę nie tylko z pokruszoną fetą, ale również z dukkah – specjalnie przygotowaną przyprawą. Ze względu na ograniczony przy dwójce czas, u nas chwilowo pasta będzie w wersji podstawowej.

Pasta z marchewki – przepis

Marchewkę i czosnek kroimy w cienkie plasterki i razem z masłem wrzucamy do garnka. Podsmażamy przez ok. 3-5 min., zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości pod przykryciem. W pewnym momencie dolałam odrobinę wody, bo czosnek zaczął mi się przypalać, a marchewka nie była wystarczająco miękka – zwróćcie na to uwagę, bo spalony czosnek jest gorzki.

Po ostygnięciu blendujemy marchewkę z jogurtem i przyprawami. W Thermomixie ustawiam obroty na 4, pasta powinna mieć kawałki, wtedy jest smaczniejsza. I gotowe! Podajemy na grzankach, całość posypujemy pokruszoną fetą, kiełkami i/lub natką pietruszki.

Smacznego! Jeżeli spodobał Ci się przepis polub i udostępnij! 🙂 Więcej przepisów idealnych na śniadanie, podwieczorek czy kolację znajdziesz wpisując w lupkę na blogu: weekendowe śniadanie

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close