ScrollToTop

Kulinaria

Lody owocowe!

  • Joanna Janaszek
  • 737
  • 2 komentarze

Zachcianką, która towarzyszy mi od początku ciąży i nie ustaje nawet na chwilę są lody. Owocowe, czekoladowe, z bitą śmietaną, w wafelku, czekoladzie, smażone – nie ważne w jakiej postaci, lody muszą być codziennie i już!

 

Ale ile można faszerować siebie i Tosię tymi wszystkimi konserwantami zawartymi w kaktusie czy innym grandzie, lepiej zrobić swoje – wiemy przynajmniej co jemy 🙂 W moim przypadku, jak nie dam cukru mogę zjeść nawet litr, a co!

SKŁADNIKI:

  • ok. 500g owoców
  • 150 – 200 ml śmietany 30%
  • do 50g cukru pudru (w zależności od użytych owoców i słodkości jaką preferujemy)
Owoce myjemy, dokładnie suszymy, kroimy na mniejsze części i wkładamy do zamrażarki (ja użyłam truskawek, bananów i nektarynek, tak więc Kochani, owocowa dowolność 🙂 ). Owoce zamrażam dzień przed przygotowaniem lodów, wtedy mam pewność, że będą odpowiednio zmrożone.
Owoce z cukrem blendujemy na sypką papkę, dodajemy śmietanę i dokładnie miksujemy aż stworzą jednolita masę. Lody możemy serwować od razu lub szybko przełożyć do pojemników, schować do zamrażarki i cieszyć się ich smakiem przez kilka dni (zrobiłam poczwórną porcję, więc myślę, że na kilka dni wystarczy :D).
Jak już wspominałam słodkość lodów zależy od naszych upodobań. Na ok. 350g nekatrynek dałam 10g cukru, na 450g truskawek 50g cukru, a bananów w ogóle nie słodziłam (wsypałam cukier waniliowy).

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • Anonimowy

    Wygląda rewelacyjnie i już czuje jak smakuje, lece na bazarek po truskawki i robie rodzince niespodziankę 🙂
    Wpadłam tu przypadkiem, ale na pewno zostanę na dużej

    • I jak, udala się niespodzianka? 🙂 Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że będzie korzystać Pani z kolejnych przepisow 🙂

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close