ScrollToTop

Kulinaria

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

  • Joanna Janaszek
  • 829
  • Brak komentarzy

Domyślam się, że wiele osób jadło takie kotlety, ale dla mnie to nowość, którą spróbowałam u teściowej i totalnie przepadłam. Możecie zrobić je jak nie macie pomysłu na obiad albo zostały Wam ziemniaki z poprzedniego dnia. Przepis jest banalnie prosty, nie wymaga nawet podawania dokładnych proporcji, bo te za każdym razem mogą być inne. Uwaga – jest smacznie, ale obiad nie należy do najlżejszych.

KOTLETY ZIEMNIACZANE
SKŁADNIKI:

  • ugotowane, zimne ziemniaki (ok. 5 średnich);
  • średnia cebula;
  • 1 jajko;
  • dużo pieprzu;
  • szczypta soli;
  • bułka tarta do obtoczenia, olej do smażenia.

Cebulę bardzo drobno siekamy, a ziemniaki ścieramy na tarce. W dużej misce łączymy wszystkie składniki, formujemy z nich kulki ciut większe niż orzech włoski (Mniejsze kotleciki są lepsze. Chrupiąca skórka, a w środku delikatne wnętrze. Jeżuuu, róbcie małe!), lekko je rozpłaszczamy i obtaczamy w startej bułce. Wrzucamy na mocno rozgrzany, dość głęboki (ok. 1 cm) olej, smażymy z obu stron do zarumienienia. Odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu. Gotowe!

SOS PIECZARKOWY
SKŁADNIKI:

  • 500 g pieczarek;
  • 330 ml śmietanki 30%;
  • 1 cebula;
  • 1 czubata łyżka masła;
  • 1 łyżka oliwy;
  • sól;
  • dużo, świeżo mielonego pieprzu;
  • natka pietruszki.

Pieczarki myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy cebulę. Jak cebula się zeszkli wrzucamy pieczarki. Powoli, dodajemy po jednej garści grzybów. Dodajemy sól i pieprz i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy śmietanę i zostawiamy grzyby na dużym ogniu w celu zredukowania i zgęstnienia sosu. Mieszamy dość rzadko, zdejmujemy z ognia jak sos będzie miał zadowalającą nas konsystencję. Pamiętajcie, że gorący jest bardziej płynny. Polewamy kotlety ziemniaczane i już na talerzu obficie sypiemy posiekaną natką pietruszki.

***
Podobał się wpis? Udostępnij, skomentuj, daj kciuka w górę – jest mi bardzo miło, kiedy widzę, że doceniasz moją pracę. Ponadto klikając like na Facebook’u (TUTAJ) będziesz zawsze na bieżąco, a na INSTAGRAMIE i #instastory (o TUTAJ) podejrzysz, co robimy i gdzie nas nosi. Zasubskrybuj też mój kanał na YouTube (o TUTAJ). Do zobaczenia!

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close