ScrollToTop

Kulinaria

Jak zrobić risotto? – przepis podstawowy

  • Joanna Janaszek
  • 307
  • Brak komentarzy

Oglądając programy kulinarne (które uwielbiam!) wydawało mi się, że lubię risotto, czar pryskał ilekroć miałam okazję go spróbować. Nie poddawałam się w swoich poszukiwaniach i w końcu trafiłam na takie, którego smak mnie zachwycił! Wracaliśmy znad morza i zrobiliśmy przystanek na kolację i spacer w Łodzi. Tosieńka nie miała wtedy jeszcze roku, a za chwilę kończy pięć… Ale ten czas leci!

Jak widzicie od pamiętnego risotto, którego smak wspominam do dzisiaj minęły już cztery lata, a ja pierwsza próbę (udaną!) odwzorowania przepisu podjęłam trzy lata temu. Od tamtej pory zrobiłam kilkanaście garnków risotto, każde było dobre, ale dopiero teraz czuję się gotowa, żeby podzielić się z Wami wskazówkami jak je zrobić.

Jak zrobić risotto?

Głównym elementem dania jest ryż. Trzy lata temu w okolicznych sklepach nie znalazłam specjalnego ryżu do risotto – odmiany arborio. Oczywiście w sklepie byłam przekonana, że znalazłam odpowiedni ryż, zdziwiłam się nawet, że jest najtańszy i dumna jak paw wróciłam z nim do domu, gdzie okazało się, że kupiłam najtańszy ryż długoziarnisty, którego producent nazywał się po prostu na “a” 😛 Więc swoje pierwsze risotto zrobiłam z ryżu do sushi – wyszło pyszne.

Ryż powinien być krótkoziarnisty, okrągły. Wyjdzie Wam zarówno z ryżem do sushi, risotto jak i zwykłym, okrągłym ryżem. Bardzo lubię ryż do risotto marki Tesco. Najważniejsze jest, żeby go nie płukać. Musi mieć swoją otoczkę, dzięki której risotto będzie miało odpowiednią konsystencję. Ristotto nie wyjdzie Wam natomiast na ryżu długoziarnistym, sypkim.

Ryż do risotto musi być krótkoziarnisty.

JAK ZROBIĆ RISOTTO
SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki ryżu;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • ok. 900 ml bulionu;
  • 3 łyżki oliwy;
  • 2 czubate łyżki masła (spokojnie 100 g.);
  • twardy ser – ja używam zazwyczaj grana padano.

To są podstawowe składniki. Ja używam swojej domowej, warzywnej kostki rosołowej, ale robiłam też na zwykłym warzywnym bulionie. Na pewno nie używajcie sklepowych kostek rosołowych – nie uzyskacie odpowiedniego smaku poza tym takie kostki są bardzo niezdrowe. Polecam lekturę (KLIK)

Cebulkę siekamy w drobną kostkę, w garnku lub na patelni z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Zmniejszamy ogień i lekko szklimy.

W międzyczasie podgrzewamy bulion i trzymamy go na małym ogniu, bulion przez cały czas musi być gorący.

Jak cebula się zeszkli dorzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i chwilę smażymy. Trzeba uważać, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Wrzucamy ryż i mieszamy na tyle dokładnie, żeby wszystkie ziarna pokryły się tłuszczem. Prażymy całość przez kilka minut co jakiś czas mieszając i uważając, żeby ryż nie przywarł do dna.

Do ryżu wlewamy ok. 2 chochli (ja mam małą, ikeowską chochelkę) wrzącego bulionu i pozostawiamy, żeby się wchłonął. Ristotto warto co jakiś czas mieszać, żeby nie przywarło do dna, ale z tym mieszaniem, też nie można przesadzić, bo zrobicie ciapkę. Jak ryż wchłonie cały płyn należy wlać kolejną chochlę bulionu.

U mnie wychodzi ok. 900 ml bulionu na 1,5 szklanki ryżu. Pod koniec gotowania zawsze próbuję i jak ryż jest aldente dodaję do niego składniki, które przygotowałam wcześniej (np. borowiki zesmażone z cebulką), dwie czubate łyżki masła, parmezan. Wyłączam ogień, dokładnie mieszam i podaję.

Risotto najlepsze jest na świeżo. Oczywiście gotując cały gar zostawiam je i później zjadamy odgrzewane, ale wtedy to już nie ten smak. Świeże ma kremową konsystencję, jest delikatne, rozpływa się w ustach, ale musi być wyraziste! Dlatego zadbajcie o dopowiednie dodatki. Poniżej podpowiem Wam jak robię wersję z burakiem, którą pokazywałam na Instagramie (klik).

RISOTTO Z BURAKIEM I FETĄ
SKŁADNIKI:

  • jw. przy wersji podstawowej bez sera;
  • 2 małe buraki;
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego;
  • ser feta, natka pietruszki, sałata.

Buraki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a później postępujemy jak w podstawowym przepisie – bulion z burakami ma cały czas pyrkać. Takim buraczanym bulionem z kawałkami buraka zalewamy ryż wg. powyższych wskazówek. Podajemy posypane fetą, natką pietruszki i szczypiorkiem.

Jeżeli nauczycie robić się idealną bazę do risotto to możecie eksperymentować i bawić się smakiem. Ja uwielbiam połączenie grzybów i koziego sera – wtedy danie wychodzi bardziej wykwintne.

Risotto z buraka podane z serem feta i botwinką.

W oryginalnych przepisach danie przygotowuje się z dodatkiem wina. Ja zawsze robię bez dodatku alkoholu, ale może kiedyś przygotuję wersję z dodatkiem białego wina – wtedy dam Wam znać jak wyszło. Na razie w naszym domu jest opcja bezalkoholowa.

Koniecznie dajcie znać czy smakowało i czy wyszło Wam idealne risotto. 🙂 I poślijcie przepis dalej – dziękuję! 🙂

Spróbujcie też przepisu na spolszczoną wersję czyli kaszotto np. kasza bulgur z warzywami!


Podobne wpisy - zapraszam do czytania

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close