W moim domu nie jadło się owsianki, zawsze kojarzyła mi się z rozmemłaną breją (w sumie trochę tak wygląda :P) bez smaku. Tak, tak, kiedyś lubiłam twierdzić, że czegoś nie lubię nawet tego nie próbując, dzisiaj za bardzo lubię jeść, żeby nie eksperymentować.
Nie pamiętam już kiedy zrobiłam pierwszą owsiankę, która okazała się pyszna. Obecnie mam za sobą na pewno kilkadziesiąt różnych kombinacji i proporcji. W naszym domu za owsianką przepada żeńska część rodziny, a Tosia nazywa ją “kaszką z górkami”, był czas, że owsiankę jadłyśmy codziennie. Nasza ulubiona jest w wersji z jabłkiem, bananem i cynamonem. Poniżej proporcje na wersję rodzinną.
OWSIANKA SKŁADNIKI:
150 g. płatków owsianych*;
3 szklanki (600 g.) płynu (u nas 1 szklanka mleka, 2 szklanki wody);
*Jeżeli chcecie zrobić mniej lub więcej owsianki, takiej dość gęstej, którą łatwo samodzielnie je się dziecku to najlepszą proporcją jest 50 g płatków owsianych na 200g płynu (mleko, woda, napój roślinny itd.). W ciągu tygodnia dla siebie i Frani zazwyczaj robię porcję właśnie z 50 g.
Gotujemy mleko z wodą, dodajemy płatki, pokrojone w kostkę jabłko i banana, cynamon i zmniejszamy ogień. Na wolnym ogniu gotujemy kilka minut co jakiś czas mieszając. Miód dodajemy po zdjęciu z ognia. No i gotowe 😀 Mega proste, szybkie, sycące śniadanie lub kolacja.
Jeżeli spodobał Ci się przepis polub i udostępnij! 🙂 Więcej przepisów idealnych na śniadanie, podwieczorek czy kolację znajdziesz wpisując w lupkę na blogu: weekendowe śniadanie
Podobne wpisy - zapraszam do czytania
Kulinaria
Jak ugotować jajko na miękko? Idealne jajko na miękko – weekendowe śniadanie #16
Joanna Janaszek
2 640
Brak komentarzy
Jestem miłośniczką jajek w każdej postaci – od zawsze i na zawsze. Z jajek można przygotować cuda, ale dzisiaj opiszę Wam krok po kroku jak ugotować jajko na miękko. Takie wiecie, idealne! Jakie jest idealne? Ścięte białko, płynne żółtko i żadnych niedogotowanych glutów! No i żeby nie pękło od razu po włożeniu do wrzątku. Przygotowujemy […]
Czytaj więcej
Kulinaria
Domowa granola – weekendowe śniadanie #15
Joanna Janaszek
2 934
Brak komentarzy
Lubię musli, owsiankę (przepis kilk), granolę i wszystko, co z płatkami owsianymi związane, więc prędzej czy później w weekendowym śniadaniu musiał pojawić się przepis na granolę. Szczególnie, że żaden z internetowych przepisów mi nie odpowiadał – wszędzie czas pieczenia wynosi ok. 40 minut, a moja granola piecze się 10 – 15 min i jest [...]
Czytaj więcej
Dołącz do mojej grupy dla mam na
Dołącz już dziś
O mnie
Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)