ScrollToTop

Kulinaria

Nasza ulubiona owsianka – weekendowe śniadanie #3

  • Joanna Janaszek
  • 1 061
  • Brak komentarzy

W moim domu nie jadło się owsianki, zawsze kojarzyła mi się z rozmemłaną breją (w sumie trochę tak wygląda :P) bez smaku. Tak, tak, kiedyś lubiłam twierdzić, że czegoś nie lubię nawet tego nie próbując, dzisiaj za bardzo lubię jeść, żeby nie eksperymentować.

Nie pamiętam już kiedy zrobiłam pierwszą owsiankę, która okazała się pyszna. Obecnie mam za sobą na pewno kilkadziesiąt różnych kombinacji i proporcji. W naszym domu za owsianką przepada żeńska część rodziny, a Tosia nazywa ją “kaszką z górkami”, był czas, że owsiankę jadłyśmy codziennie. Nasza ulubiona jest w wersji z jabłkiem, bananem i cynamonem. Poniżej proporcje na wersję rodzinną.

OWSIANKA
SKŁADNIKI:

  • 150 g. płatków owsianych*;
  • 3 szklanki (600 g.) płynu (u nas 1 szklanka mleka, 2 szklanki wody);
  • 1 łyżka miodu (pyszna jest z akacjowym);
  • 1 jabłko;
  • 1 banan;
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu;
  • dodatki wedle uznania (u mnie najczęściej: banan, suszona żurawina, wiórki kokosowe, kiwi).

*Jeżeli chcecie zrobić mniej lub więcej owsianki, takiej dość gęstej, którą łatwo samodzielnie je się dziecku to najlepszą proporcją jest 50 g płatków owsianych na 200g płynu (mleko, woda, napój roślinny itd.). W ciągu tygodnia dla siebie i Frani zazwyczaj robię porcję właśnie z 50 g.

Gotujemy mleko z wodą, dodajemy płatki, pokrojone w kostkę jabłko i banana, cynamon i zmniejszamy ogień. Na wolnym ogniu gotujemy kilka minut co jakiś czas mieszając. Miód dodajemy po zdjęciu z ognia. No i gotowe 😀 Mega proste, szybkie, sycące śniadanie lub kolacja.

Jeżeli spodobał Ci się przepis polub i udostępnij! 🙂 Więcej przepisów idealnych na śniadanie, podwieczorek czy kolację znajdziesz wpisując w lupkę na blogu: weekendowe śniadanie

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close