ScrollToTop

Kulinaria

Jak zrobić kruszonkę?

  • Joanna Janaszek
  • 781
  • Brak komentarzy

Często w moich przepisach pojawia się kruszonka, dlatego postanowiłam poświęcić jej osobny wpis i zamiast po raz kolejny pisać Wam jak przygotować kruszonkę, po prostu odesłać do tego przepisu.

Z poniższych proporcji wychodzi ok. 3 porcji, chociaż używając kruszonki w różnych sytuacjach (np. małe porcje owoców zapiekane pod kruszonką) starcza jej w zależności od zapotrzebowania. 😀

KRUSZONKA
SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna (np. 150 g)
  • mąka krupczatka (np. 150 g )
  • cukier (np. 150 g)
  • miękkie masło (np. 150 g)

I tutaj sprawa jest w sumie BARDZO prosta – wszystkiego dajemy po 1/4, więc ilość kruszonki, którą zrobicie zależy wyłącznie od Was. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy tworząc różnej wielkości grudki. Posypujemy ciasto, bułeczki, owoce, czy cokolwiek do czego potrzebujecie kruszonki.

Nadmiar kruszonki pakujemy do woreczka strunowego i chowamy do zamrażarki. Podczas kolejnych wypieków wyjmujemy z zamrażarki, posypujemy ciasto i od razu możemy wkładać je do piekarnika.

Smacznego! 🙂

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close