ScrollToTop

Kulinaria

Jak ugotować jajko na miękko? Idealne jajko na miękko – weekendowe śniadanie #16

  • Joanna Janaszek
  • 712
  • Brak komentarzy

Jestem miłośniczką jajek w każdej postaci – od zawsze i na zawsze. Z jajek można przygotować cuda, ale dzisiaj opiszę Wam krok po kroku jak ugotować jajko na miękko. Takie wiecie, idealne!

Jakie jest idealne? Ścięte białko, płynne żółtko i żadnych niedogotowanych glutów! No i żeby nie pękło od razu po włożeniu do wrzątku.

Przygotowujemy stoper, najlepiej w telefonie – im dokładniejszy, tym lepszy.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką octu. W międzyczasie myjemy jajka w bardzo ciepłej wodzie. Jak woda zacznie wrzeć wkładamy delikatnie jaja używając do tego łyżki. Od razu włączamy stoper i pilnujemy czasu. Po upływie 5 minut “czatujemy” przy garnku ok. 30 – 45 sekund – tutaj wszystko zależy od wielkości jaj.

Jeżeli gotujecie malutkie, wiejskie jajka to możecie wyjąć od razu, jajka średnie powinny pogotować się jeszcze ok. 30 sekund, a duże ok 45 sekund. I gotowe! Oto Wasze idealne jajko na miękko. Zawsze wychodzi, od lat tak samo idealne.

A jak zaserwować jajko na miękko dzieciom?

Oczywiście w szklance! Jak byłam w wieku mojej starszej córki to Babcia zawsze podawała mi jajko w ten sposób – moje dziewczyny też bardzo lubią. Poniżej zdjęcie archiwalne, sprzed 4 lat – jajko w szklance u prababci Romy 😀

Smacznego! Jeżeli spodobał Ci się przepis polub i udostępnij! 🙂 Więcej przepisów idealnych na śniadanie, podwieczorek czy kolację znajdziesz wpisując w lupkę na blogu: weekendowe śniadanie

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close