ScrollToTop

Kulinaria

Drożdżówki z truskawkami – weekendowe śniadanie #13

  • Joanna Janaszek
  • 847
  • Brak komentarzy

Truskawki to zdecydowanie smak lata! Wypieki z truskawkami od jakiegoś czasu na dobre zagościły w mojej kuchni. Wyobraźcie sobie leniwy poranek, zapach kawy i drożdżówki z truskawkami, na nich słodka kruszonka, a do tego miód. W czerwcu w pasiekach zaczynają się wirowania, więc koniecznie zaopatrzcie się w tegoroczny miód. Ja oczywiście niezmiennie polecam Wam ten z Pszczelego Dworku – u nas już nie ma połowy słoika. 😀

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI (18 szt)
SKŁADNIKI:

  • 50 g świeżych drożdży;
  • 150 ml mleka;
  • 500 g mąki pszennej (u mnie tortowa);
  • 1 jajo
  • 2 żółtka (a z pozostałych białek zróbcie obłoczki – KLIK po przepis);
  • 100 g masła (koniecznie 82% lub 83% tłuszczu);
  • 50 g cukru;
  • 1 czubata łyżka cukru z wanilią;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 jajo do posmarowania, kruszonka (przepis – KLIK);
  • ok. 400 g truskawek;
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.

W zasadzie przepis jest identyczny jak na chałkę (KLIK), bo pierwsze drożdżówki powstały z połowy porcji podczas wypieku chałki. Później dodałam jeszcze cukru z wanilią (lub paczkę wanilinowego jeżeli nie macie innego) i to była taka kropka nad i.

Nie żałuj truskawek, ma być z górką.

Mleko musi być letnie, ciut cieplejsze niż w temperaturze pokojowej. Do mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 10 – 15 min. aby rozczyn urósł.

W międzyczasie roztapiamy masło i studzimy. Najłatwiej roztapia się je na małym ogniu, nie do samego końca. Warto zostawić trochę nieroztopionego w rondelku, wyłączyć palnik i po prostu mieszając rozpuścić je do końca. Studzimy.

Jak rozczyn wyrośnie, a masło ostygnie (wszystko zbiega się w czasie) dodajemy do rozczynu mąkę, jajko, żółtka, roztopione masło, cukier z wanilią, sól i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Drożdżowe w przeciwieństwie do kruchego lubi długie wyrabianie, więc najlepszym pomocnikiem w tym przypadku będzie robot kuchenny, który przez 5-10 minut będzie za nas wyrabiał ciasto.

Z ciasta formujemy kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 – 60 minut (u mnie ilość czasu zależy od współpracujących dzieci). Następnie dzielimy na dwie części i formujemy 18 kulek. Rozkładamy po 9 szt. na na blaszce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut.

W międzyczasie kroimy truskawki na połówki lub cztery części, mieszamy z mąką ziemniaczaną – nie przesadźcie, na zdjęciach widać, że ja z mąką trochę zaszalałam. Mąką ziemniaczana musi delikatnie oblepić owoce, 1-2 płaskie łyżki powinny wystarczyć na całą porcję.

Zastanawiałam się jak umieścić truskawki na moich wyrośniętych bułeczkach, więc zapytałam wujka Google, który podpowiedział mi, że w drożdżówkach najlepiej zrobić dziurę dnem szklanki (patent ze strony Moje Wypieki – KLIK). Więc w wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę. Wgłębienie wypełniamy truskawkami (nie żałujcie, niech będzie z górką) obtoczonymi w mące ziemniaczanej, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i wszystko obficie posypujemy kruszonką.

Bułeczki lądują na ok. 10 – 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ja nie mogę się powstrzymać i pierwszą bułą zawsze poparzę sobie język. 😛

Smacznego! Jeżeli spodobał Ci się przepis polub i udostępnij! 🙂 Więcej przepisów idealnych na śniadanie, podwieczorek czy kolację znajdziesz wpisując w lupkę na blogu: weekendowe śniadanie

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close