ScrollToTop

Kulinaria

Domowe mleko owsiane

  • Joanna Janaszek
  • 1 336
  • 5 komentarzy

Dopiero od niedawna zaczęłam doceniać mleka roślinne. Mleko kokosowe, mleko migdałowe, mleko owsiane. Naturalne zamienniki mlek zwierzęcych są idealne do przyrządzania wielu potraw i co najważniejsze można je podawać od początku rozszerzania diety. Zawsze jak coś takiego odkryję zastanawiam się jak mogłam wcześniej jeść inaczej…

 

MLEKO OWSIANE

SKŁADNIKI:

 

  • 1 szklanka płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
  • 4 szklanki przegotowanej/przefiltrowanej wody

czas przygotowania:

ok. 12h – moczenie

ok. 10 min. – przygotowanie

porcje: ok. 1l

 

Płatki zalewamy jedną szklanką wody i pozostawiamy do namoczenia na ok 12h (ja zostawiam na całą noc).

Następnie namoczone płatki dokładnie blendujemy i dodajemy do nich pozostałe 3 szklanki wody. Blendujemy ponownie.
Po chwili mleko powinno oddzielić się od zblendowanych płatków, wtedy zlewamy je do dużego słoika. Pozostałe możemy przecedzić przez gazę lub zlać w całości. Wszystko zależy od naszych upodobań. Ja zlewam samo mleko z odrobiną płatków żeby było gęstsze.

 

mleko owsiane1

 

mlekoowsiane3

 

Mleko owsiane jest idealnym zamiennikiem do kasz, deserów, ciast. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a w porównaniu do mleka migdałowego i kokosowego jest też bardzo tanie.

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • Mari i

    No widzisz… koniecznie muszę spróbować owsianego mleka, zabieram się do niego i zabieram! Na razie mam za sobą przygodę z ryżowym, choć jak dla mnie jest zbyt hmm miałkie, zatykające. Ale to może też kwestia rozrobienia z wodą?

    • Ryżowego nie robiłam, ale też muszę spróbować! Możesz podrzucić mi przepis 🙂

      • Mari i

        Może Ci się spodobać, bo robi się je praktycznie z rozmachu, nie trzeba czekać całej nocy. Świetna opcja, kiedy nagle nam się skończy roślinne, a rano chcemy zrobić śniadanie mistrza dziecięcego! Przepis podrzucę Ci na maila 😉

  • Nigdy nie piłyśmy mleka owsianego, ale może być ciekawym zamiennikiem.

    • Kochana, do picia osobiście nie polecam. Raczej do gotowania, pieczenia 🙂

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close