ScrollToTop

Kulinaria

Domowa granola – weekendowe śniadanie #15

  • Joanna Janaszek
  • 282
  • Brak komentarzy

Lubię musli, owsiankę (przepis kilk), granolę i wszystko, co z płatkami owsianymi związane, więc prędzej czy później w weekendowym śniadaniu musiał pojawić się przepis na granolę. Szczególnie, że żaden z internetowych przepisów mi nie odpowiadał – wszędzie czas pieczenia wynosi ok. 40 minut, a moja granola piecze się 10 – 15 min i jest idealna.

Domowa granola najlepiej smakuje ze świeżymi owocami.

DOMOWA GRANOLA przepis podstawowy
SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki płatków owsianych;
  • 1 szklanka płatków orkiszowych;
  • 0,5 szklanki pestek dyni;
  • 1 szklanka pestek słonecznika;
  • 0,5 szklanki miodu;
  • 100 ml soku z pomarańczy (połówka małej pomarańczy).

DOMOWA GRANOLA
DODATKI:

U mnie tym razem wersja wygląda tak. Oczywiście dodatki możecie mieszać wg Waszych upodobań. Może siekana czekolada, rodzynki, suszone morele i śliwki? Albo jakieś orzechy? Zastanówcie się, co lubicie, a później to dodajcie i cieszcie się smakiem domowej, zdrowej i pysznej granoli! 🙂

  • 0,5 szklanki żurawiny suszonej;
  • paczka suszonych truskawek;
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych;
  • 0,5 szklanki płatków kokosowych.

Zasada jest taka – do miski wrzucamy wszystko, co nie spali się w piekarniku. W mojej wersji są to płatki owsiane, orkiszowe, pestki słonecznika i dyni. Do tego dodajemy miód i sok z pomarańczy. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez ok. 10-15 min, w międzyczasie mieszamy ok. 2 razy. Zostawiamy do ostudzenia.

Po wystygnięciu łamiemy granolę i dodajemy pozostałe składniki, które w wysokiej temperaturze szybko mogłyby się spalić, w mojej wersji: wiórki i płatki kokosa, suszone truskawki, żurawinę. Dodałabym jeszcze pół tabliczki mlecznej czekolady (gorzka będzie zdrowsza), ale tym razem nie miałam w domu. Przechowujemy szczelnie zamknietą, spokojnie wytrzyma kilka tygodni, ale zapewne szybciej ją zjecie.

Moja granola piecze się krótko, ale jest dobra. Ilekroć próbowałam piec dłużej to już po ok. 20 – 30 minutach z piekarnika dochodził swąd spalenizny, więc przestałam eksperymentować i piekę po prostu duuuuużo krócej. 🙂

Smacznego! Jeżeli spodobał Ci się przepis polub i udostępnij! 🙂 Więcej przepisów idealnych na śniadanie, podwieczorek czy kolację znajdziesz wpisując w lupkę na blogu: weekendowe śniadanie

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close