Bulgur z warzywami, który mogłabym jeść na okrągło!
Joanna Janaszek
1 903
1 komentarz
Czasami zastanawiam się gdzie ja się uchowałam, że kasza bulgur nie była w moim menu? Ona jest obłędna, uniwersalna, po ugotowaniu i “pobycie” w lodówce wciąż pozostaje sypka, jest pyszna, zdrowa – no po prostu ideał! Śmieję się, że teraz bulgur będzie podawany u nas na 100 różnych sposobów, bo jak coś mi zasmakuje to mogłabym jeść to na okrągło.
Bulgur z warzywami jem jako samodzielne danie i robię z niego różnego rodzaju sałatki. Spokojnie można spakować taką kaszę do pudełka i zabrać jako lunch do pracy czy szkoły.
BULGUR Z WARZYWAMI SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy (ok. 200 g.);
1/3 szklanki soczewicy zielonej;
2,5 szklanki wody;
6 pieczarek;
1 średnia cukinia (albo duża, cukinii nigdy za dużo);
1/4 kalafiora;
1/3 średniego batata;
1/2 papryki
kawałek pora;
5 ząbków czosnku;
4 łyżki oliwy;
1/2 łyżeczki cynamonu;
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki;
pieprz, sól do smaku.
Możecie użyć w zasadzie każdego warzywa, u mnie był taki mix, bo akurat to miałam w lodówce. Na zdjęciach macie kaszę bez soczewicy i pieczarek, bo nie miałam tych składników. Chociaż polecam robić z pieczarkami, bo nadają naprawdę fajnego smaku. 🙂
W pierwszej kolejności przygotowujemuy warzywa. Myjemy i kroimy: – cukinię na pół i w plasterki; – pieczarki w cienkie plastry; – batata w słupki; – paprykę w kostkę lub słupki; – kalafiora łamiemy na mniejsze różyczki; – czosnek w plasterki; – pora w kółeczka (nie wiem jak to nazwać, mam nadzieję wiecie o co chodzi :P)
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora, czosnek i chwilę smażymy na średnim ogniu. Zwiększamy ogień i wrzucamy cukinię, bataty, pieczarki. Chwilę podsmażamy i dorzucamy resztę warzyw. Jak warzywa zmniejsza swoją objętość podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie warzywa przekładamy do miski.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kaszę bulgur i soczewicę. Prażymy przez ok. 2 minuty co jakiś czas mieszając. Zalewamy wszystko pozostałą wodą, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Jak kasza wchłonie ok. połowę wody dodajemy przyprawy i warzywa. Wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Trwa to od kilku do 10 minut. I gotowe! Smacznego!
*** Skorzystasz z przepisu? Udostępnij, skomentuj, daj kciuka w górę – jest mi bardzo miło, kiedy widzę, że doceniasz moją pracę. Ponadto klikając like na Facebook’u (TUTAJ) będziesz zawsze na bieżąco, a na INSTAGRAMIE i #instastory (o TUTAJ) podejrzysz, co robimy. Zasubskrybuj też mój kanał na YouTube (o TUTAJ). Do zobaczenia! 🙂
Podobne wpisy - zapraszam do czytania
Kulinaria
Jak ugotować jajko na miękko? Idealne jajko na miękko – weekendowe śniadanie #16
Joanna Janaszek
2 640
Brak komentarzy
Jestem miłośniczką jajek w każdej postaci – od zawsze i na zawsze. Z jajek można przygotować cuda, ale dzisiaj opiszę Wam krok po kroku jak ugotować jajko na miękko. Takie wiecie, idealne! Jakie jest idealne? Ścięte białko, płynne żółtko i żadnych niedogotowanych glutów! No i żeby nie pękło od razu po włożeniu do wrzątku. Przygotowujemy […]
Czytaj więcej
Kulinaria
Domowa granola – weekendowe śniadanie #15
Joanna Janaszek
2 935
Brak komentarzy
Lubię musli, owsiankę (przepis kilk), granolę i wszystko, co z płatkami owsianymi związane, więc prędzej czy później w weekendowym śniadaniu musiał pojawić się przepis na granolę. Szczególnie, że żaden z internetowych przepisów mi nie odpowiadał – wszędzie czas pieczenia wynosi ok. 40 minut, a moja granola piecze się 10 – 15 min i jest [...]
Czytaj więcej
IC
Jakie to jest pyszne! Próbowaliśmy niedawno i dziś robimy powtórkę 🙂
Dołącz do mojej grupy dla mam na
Dołącz już dziś
O mnie
Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)