ScrollToTop

Kulinaria

Bulgur z warzywami, który mogłabym jeść na okrągło!

  • Joanna Janaszek
  • 907
  • 1 komentarz

Czasami zastanawiam się gdzie ja się uchowałam, że kasza bulgur nie była w moim menu? Ona jest obłędna, uniwersalna, po ugotowaniu i “pobycie” w lodówce wciąż pozostaje sypka, jest pyszna, zdrowa – no po prostu ideał! Śmieję się, że teraz bulgur będzie podawany u nas na 100 różnych sposobów, bo jak coś mi zasmakuje to mogłabym jeść to na okrągło.

Bulgur z warzywami jem jako samodzielne danie i robię z niego różnego rodzaju sałatki. Spokojnie można spakować taką kaszę do pudełka i zabrać jako lunch do pracy czy szkoły.

BULGUR Z WARZYWAMI
SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy (ok. 200 g.);
  • 1/3 szklanki soczewicy zielonej;
  • 2,5 szklanki wody;
  • 6 pieczarek;
  • 1 średnia cukinia (albo duża, cukinii nigdy za dużo);
  • 1/4 kalafiora;
  • 1/3 średniego batata;
  • 1/2 papryki
  • kawałek pora;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 4 łyżki oliwy;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki;
  • pieprz, sól do smaku.

Możecie użyć w zasadzie każdego warzywa, u mnie był taki mix, bo akurat to miałam w lodówce. Na zdjęciach macie kaszę bez soczewicy i pieczarek, bo nie miałam tych składników. Chociaż polecam robić z pieczarkami, bo nadają naprawdę fajnego smaku. 🙂

W pierwszej kolejności przygotowujemuy warzywa. Myjemy i kroimy:
– cukinię na pół i w plasterki;
– pieczarki w cienkie plastry;
– batata w słupki;
– paprykę w kostkę lub słupki;
– kalafiora łamiemy na mniejsze różyczki;
– czosnek w plasterki;
– pora w kółeczka (nie wiem jak to nazwać, mam nadzieję wiecie o co chodzi :P)

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora, czosnek i chwilę smażymy na średnim ogniu. Zwiększamy ogień i wrzucamy cukinię, bataty, pieczarki. Chwilę podsmażamy i dorzucamy resztę warzyw. Jak warzywa zmniejsza swoją objętość podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie warzywa przekładamy do miski.

Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kaszę bulgur i soczewicę. Prażymy przez ok. 2 minuty co jakiś czas mieszając. Zalewamy wszystko pozostałą wodą, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Jak kasza wchłonie ok. połowę wody dodajemy przyprawy i warzywa. Wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Trwa to od kilku do 10 minut. I gotowe! Smacznego!

***
Skorzystasz z przepisu? Udostępnij, skomentuj, daj kciuka w górę – jest mi bardzo miło, kiedy widzę, że doceniasz moją pracę. Ponadto klikając like na Facebook’u (TUTAJ) będziesz zawsze na bieżąco, a na INSTAGRAMIE i #instastory (o TUTAJ) podejrzysz, co robimy. Zasubskrybuj też mój kanał na YouTube (o TUTAJ). Do zobaczenia! 🙂

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • IC

    Jakie to jest pyszne! Próbowaliśmy niedawno i dziś robimy powtórkę 🙂

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close