ScrollToTop

Kulinaria

Bułki pszenne

  • Joanna Janaszek
  • 568
  • 4 komentarze

Zapach świeżego pieczywa roznoszący się po domu to jeden z tych aromatów które uwielbiam. Ponadto domowe bułeczki nie zawierają konserwantów, sztucznych spulchniaczy czy innych świństw. Tylko drożdże, mąka i ulubione ziarna – skusicie się i spróbujecie upiec je w domu? Jeśli tak na Waszym stole nigdy już nie zagości sklepowe pieczywo:)

SKŁADNIKI:

  • 50g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml letniej wody (ok. 37°C)
  • 500g mąki pszennej
  • 40g oleju
  • 2 garści ulubionych ziaren
Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i 2 łyżkami mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wrzucamy do miski, dodajemy wyrośnięty drożdżowy zaczyn i wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy zacznie odchodzić od ręki i miski. Formujemy kulę, którą zostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min (ciasto musi podwoić swoją objętość). Po tym czasie formujemy niewielkie bułeczki (powinno wyjść ok 12 szt.) i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy im wyrosnąć, tym razem przez ok. 45 min. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wyrośnięte bułki powinny być dwukrotnie większe niż po uformowaniu. Opcjonalnie możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami albo zrobić nożem delikatne nacięcia. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min.- skórka powinna być złocista i chrupiąca. Smacznego! 🙂

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • Asia czy jest coś czego jeszcze nie spróbowałaś zrobić sama? 🙂
    Jesteś niesamowita poprostu ! Lody, ciasta, bułeczki -ten Twój mąż ma z Tobą jak w niebie 🙂

    • Heh dziękuję 😉 Muszę przyznać, że jeszcze wielu rzeczy nie spróbowałam, ale dzielnie nadrabiam!;) powiem Ci w tajemnicy, że i Rafaello będzie 😉

  • domowe pieczywo najlepsze..

    • Zdecydowanie tak. Szczególnie przekonałam się o tym czytając ostatnio artykuł o "świeżym" pieczywie w marketach… Brrr

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close