ScrollToTop

Kulinaria

3bit – ciasto bez pieczenia. Jak je zrobić i ile kosztuje?

  • Joanna Janaszek
  • 1 448
  • 2 komentarze

Nie wiem dlaczego to ciasto nazywa się akurat 3bit, sugeruje to, że powinno być podobne w smaku do popularnego batonika, jak np. jest Kinder Country (KLIK), ale 3bit w smaku ma z nim niewiele wspólnego. Ale co z tego, jeżeli jest PRZEpyszny? 😀

fot. Monika Wionczek

Trochę 3bitów zrobiłam w swoim życiu zanim doszłam do ideału. Bo wiecie… Masa musi mieć odpowiednią konsystencję, a samo ciasto powinno kroić się w ładne kosteczki. Zanim to się udało albo płynął mi budyń albo śmietana. Prawda jest taka, że zawsze było smaczne, ale nigdy idealne. Jestem jednak niestrudzona, bo lubię 3bita, więc próbowałam do skutku. Jeżeli zrobicie ciasto krok po kroku wedle moich wskazówek na pewno Wam się uda! Aha i ja nie dodaję w ogóle cukru! Herbatniki i kajmak są na tyle słodkie, że ciasto nie potrzebuje dodatkowej dawki słodyczy i tak jest zabójczo słodkie.

3bit
SKŁADNIKI:

  • ok. 50 szt herbatników;
  • słoik kwaśnego dżemu porzeczkowego;
  • puszka/słoik kajmaku (najlepszy Polder, ale każdy inny też wychodzi smacznie);
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru;
  • ok. 700 ml mleka;
  • kostka masła 82%;
  • 2 śmietanki 30% 330 ml;
  • kilka kostek ulubionej czekolady (może być mleczna, może być gorzka).

A ile kosztuje 3bit?

Herbatniki 4 – 6 zł, dżem porzeczkowy 4,5 zł – 10 zł, kajmak 6 – 12 zł, budynie ok. 2 zł, mleko ok. 1,5 zł, masło 5-8 zł, śmietanka 6-8 zł, tabliczka czekolady 3-5 zł. Oczywiście to wszystko zależy gdzie kupujecie składniki, jakiej jakości, co macie w domu itd. Cena jest orientacyjna, blacha 3bita wychodzi zatem od ok. 30 zł do nawet ponad 50 zł.

3bit przepis

Na początku ugotujcie budynie. Zazwyczaj 1 budyń gotuje się na 500 ml mleka, do przygotowania idealnej masy budyń musi mieć bardziej stałą konsystencję, dlatego do dwóch wystarczy 700 ml mleka. Gotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale nie dodawajcie cukru, budyń pozostawcie do ostygnięcia.

W międzyczasie jak budyń będzie stygł wyłóżcie herbatniki na blaszce, na to kajmak, kolejna porcja herbatników, dżem porzeczkowy, znowu herbatniki.

Budyń wystygł? Czas na masę budyniową. Masło dokładnie utrzyjcie, jak będzie gładkie dodawajcie po łyżce budyniu ciągle mieszając, a raczej miksując. Tak przygotowaną masę wyłóżcie na herbatniki. Na masę wyłóżcie ubitą śmietanę i posypcie startą czekoladą. Wystarczą 3-4 kostki, ale możecie zetrzeć też całą – na pewno nikomu nie będzie przeszkadzać.

Tak przygotowane ciasto wkładacie do lodówki i cieszycie się jego smakiem już po kilku godzinach. Noo chyba, że chcecie, żeby ciasto miało idealną konsystencję zróbcie je na dwa, a nawet trzy dni przed podaniem (śmietanę możecie ubić kilka godzin przed). Wtedy herbatniki odpowiednio nasiąkną, masa będzie stała, a ciasto będzie łatwiej się kroić. Zdjęcia robiłyśmy kilkanaście godzin po przygotowaniu, jak widzicie nie ma jeszcze idealnej kostki. Wrzucę Wam zdjęcie jak wygląda po 3 nocach w lodówce.

Moja teściowa robi trochę inaczej – rozkłada herbatniki, na to kajmak, herbatniki, dżem, masa budyniowa, herbatniki i dopiero śmietana.

Jak ubić idealną śmietanę?

Bita śmietana to była moja największa kuchenna zmora. Nie zliczę ile razy zrobiłam masło. 😀 W związku z tym, że w domu mam wyłącznie Thermomixa ubijam śmietanę trzepaczką… ręcznie. I to jest NAJLEPSZY sposób na idealnie puszystą śmietanę. Dobrze ubija się śmietanę również blenderem ręcznym z końcówką trzepaczki, w każdym razie zasady są te same:

Najlepsza do ubijania jest według mnie śmietanka UHT 30%, koniecznie musi być dobrze schłodzona. Śmietankę wlewacie do szklanej miski i ubijacie ręcznie lub przy pomocy blendera ręcznego na najniższych obrotach. Trwa toi zdecydowanie dłużej, ale śmietana jest idealnie puszysta i napowietrzona. Ja do swojej śmietany nie dodaję żadnych fixów, ale jeżeli macie problem z ubiciem lub chcecie podać 3bita szybciej możecie użyć specjalnego fixa do śmietany, będzie trwalsza i łatwiej się ubije.

3bit po 15 godzinach w lodówce fot. Monika Wionczek
3bit po ok. 48 godzinach w lodówce

***
Wykorzystasz przepis? Będzie mi niezmiernie miło jeżeli udostępnisz go swoim znajomym, dasz kciuka w górę lub pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Klikając like na Facebook’u (TUTAJ) będziesz zawsze na bieżąco, a na INSTAGRAMIE (o TUTAJ) podejrzysz, co robimy i gdzie nas nosi.  Smacznego i do zobaczenia! 🙂

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • Karolina

    bardzo dobry pomysł z tym dżemem porzeczkowym:) ja też jestem fanką 3-bita i robię go od lat… też nie używam cukru.Dodatkowo zwykłe herbatniki zastepuje pełnoziarnsitymi a masło całkowicie pomijam:)

    • Joanna Janaszek

      Ale z masełkiem ta masa jednak lepsza 🙈 tylko te kalorie haha 😛

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close