Kulinaria
Zdrowe pralinki czekoladowe – obłędnie pyszne i bez grama cukru!
Wiecie, że mam słodyczowego świra, jestem ogromną fanką wszelkiego rodzaju ciast i domowych wypieków. Kupnymi słodyczami też nie pogardzę, oj nie, ale ze względu na składy i fakt, że uzależniają i tuczą bardziej niż domowe staram się ich unikać. Wiecie jaka była moja radość jak spróbowałam tych pralinek? Słodkie, smaczne, zdrowe – IDEALNE! Na dodatek przepis jest tak prosty i szybki, że spokojnie przygotujecie je nawet jak wpadną niezapowiedziani goście.
CZEKOLADOWE PRALINKI
SKLADNIKI (25 pralinek):
- 50 g suszonej żurawiny;
- 50 g rodzynek;
- 60 g suszonych śliwek;
- 60 g suszonych daktyli;
- 100 g orzechów mieszanych (ja dałam orzeszki ziemne i migdały);
- 3 łyżeczki naturalnego kakao.
Dodatkowo wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia, mogą to być też zblendowane orzechy, kolorowe posypki czy cokolwiek Wam przyjdzie do głowy.
Wszystkie suszone owoce wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aby zmiękły. Orzechy blendujemy prawie na mąkę (jeżeli chcecie słodkość podać młodszym dzieciom).
Dokładnie odcedzamy owoce i wrzucamy do orzechów, dodajemy kakao i blendujemy na gładką masę. Formujemy kulki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczamy w wiórkach i/lub kakao, wrzucamy do zamrażarki na 10 min. i gotowe. Mogą stać w temperaturze pokojowej, ale ta porcja raczej nie przetrwa w Waszym domu zbyt długo. U mnie nie ma uż prawie połowy, a wiedzcie, że aktualnie jestem sama, haha 😛



***
Spodobał się przepis? Smakowało? Będę przeszczęśliwa jeżeli podzielisz się nim ze znajomymi, jeżeli wrzucasz zdjęcia do sieci to koniecznie mnie oznaczaj! 🙂