ScrollToTop

Kulinaria

Najlepsza tarta z jabłkami i śliwkami – przepis na sezonowe owoce na kruchym spodzie pod kruszonką

  • Joanna Janaszek
  • 903
  • Brak komentarzy

Tytuł taki długi, bo nie mogę się zdecydować czy to tarta czy raczej owoce pod kruszonką. Dlaczego? Bo to ciasto pełne owoców, dokładnie takie jakie lubię najbardziej! Mam nadzieję, że i Wy je pokochacie.

CIASTO KRUCHE
SKŁADNIKI:

  • 200 g. mąki pszennej;
  • 50 g. mąki ziemniaczanej;
  • 2 jajka;
  • 150 g. masła;
  • 50 g. cukru pudru.

Formę do tarty smarujemy odrobiną tłuszczu i wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i jajka oraz posiekane, zimne masło (zawsze używam masła 82% lub 83% tłuszczu) i dokładnie zagniatamy. Ciasto rozgniatamy palcami we wcześniej przygotowanej  formie wyłożonej papierem robiąc ok. dwucentymetrowe brzegi. Nakłuwamy całość widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu i nagrzania piekarnika do 180°C.

NADZIENIE
SKŁADNIKI:

  • 500 g śliwek bez pestek;
  • 750 g uprażonych jabłek (mniej więcej 1kg surowych);
  • garść orzechów włoskich;
  • garść rodzynek;
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu.

Do nadzienia nigdy nie używam cukru, a bywa, że jabłka, które prażę są naprawdę kwaśne (mamy na działce stary sad i różnego rodzaju jabłonie). Uważam, że wystarczająco dużo cukru jest w kruszonce i cieście i nie ma sensu dosładzać samego nadzienia. Jeżeli jednak uważacie, że ciasto MUSI być słodkie możecie do jabłek dodać ok. 50 – 100 g cukru lub całość casta posypać przed podaniem cukrem pudrem.

Obrane i wydrążone jabłka pokrojone w ósemki (jak wspominałam mam jabłka z działki, są one dość małe, większe kroje na mniejsze części) wrzucamy do garnka i prażymy na małym ogniu od kilku do kilkunastu minut. Jeżeli jabłka nie puszczają soku dodajemy kilkadziesiąt mililitrów wody (tylko nie przesadźcie!). Możecie użyć też wcześniej uprażone i zapasteryzowane jabłka.

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 – 13 min., aby się lekko zarumieniło.

W międzyczasie jabłka mieszamy z cynamonem, orzechami i rodzynkami (bakalie dodajemy wedle uznania, ja czasem daję pokrojone migdały, innym razem orzechy laskowe, rodzynki zamiennie z suszoną żurawiną. Jedno jest pewne – coś chrupiącego w cieście być musi, więc nie rezygnujcie z orzechów). Gotową masę wykładamy na lekko popieczone ciasto, na wierzch kładziemy poprzekrajane na pół śliwki.

KRUSZONKA
SKŁADNIKI:

  • 60 g. masła;
  • 60 g. mąki krupczatki;
  • 60 g. cukru pudru;
  • 60 g. mąki lub płatków owsianych.

Akurat do tego ciasta będzie to wystarczająca ilość. W tej chwili najlepsza kruszonka wychodzi mi właśnie wg takich proporcji – wszystkiego po 1/4.

Suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy zimne, pokrojone masło i zagniatamy tworząc małe kuleczki. Posypujemy ciasto i wkładamy do wciąż rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 30 – 35 min pilnując, żeby kruszonka się nie przypaliła (niestety mój pierkanik się zepsuł i przypala absolutnie wszystko, ale uczę się w nim piec na nowo zanim uzbieram na nowy :P)

Ja zazwyczaj robię więcej kruszonki, a nadmiar mrożę w woreczku. Przydaje się do przygotowania owoców pod kruszonką czy do szybkiego ciasta.

***
Jeżeli spodobał Ci się przepis, będzie mi niezmiernie miło jeżeli udostępnisz go swoim znajomym, dasz kciuka w górę a w komentarzu wkleisz zdjęcie swoich wypieków! Klikając like na Facebook’u (TUTAJ) będziesz zawsze na bieżąco, a na INSTAGRAMIE (o TUTAJ) podejrzysz, co robimy i gdzie nas nosi.  Smacznego i do zobaczenia! 🙂

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

O mnie

Cześć! Jestem Asia i bardzo cieszę się, że tu trafiłaś. Jestem mamą dwóch córek - starszej Antoniny i młodszej Franciszki. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią, a od 2016 roku współpracuję z grupą Bezpieczni zajmującą się bezpieczeństwem w podróży. Jestem założycielką pierwszej w Polsce grupy poświęconej fotelikom montowanym tyłem (RWF), do której Cię serdecznie zapraszam. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość, uwielbiam fotografię i dobre jedzenie. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close