ScrollToTop

Kulinaria

Obłędna tarta z truskawkami, budyniem i bezą

  • Joanna Janaszek
  • 3 951
  • 1 komentarz

Uwielbiam tarty, szczególnie te z sezonowymi owocami. Do tej pory jednak nie mogłam znaleźć przepisu, który usatysfakcjonowałby moje kubki smakowe, ale udało się! Ta tarta z truskawkami wyszła tak pyszna, że miałam ochotę pochłonąć ją w całości, a przepisem muszę podzielić się z Wami natychmiast – zanim pozapominam proporcje. Do tego tarta jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu, dałam radę zrobić ją z Franką u boku, która zdecydowanie nie miała dzisiaj humoru. Wiem, że tym argumentem przekonałam teraz większość z Was, która jeszcze się wahała. To co, do dzieła? 🙂

Tarta z truskawkami, budyniem i bezą

SKŁADKI:

  • 200 g. mąki pszennej;
  • 50 g. mąki ziemniaczanej;
  • 2 żółtka;
  • 150 g. masła;
  • 50 g. cukru pudru;
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego;
  • 250 ml mleka;
  • 500 – 700 g. truskawek

Dodatkowo 2 łyżki mąki zieniaczanej, 2 łyżki cukru, łyżka masła, papier do pieczenia i tortownica.

BEZA
SKŁADNIKI:

  • 4 białka;
  • szczypta soli;
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej;
  • pół łyżeczki octu jabłkowego;
  • 220 g. cukru

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, 50 g cukru i pokrojone w kostkę, zimne (!) masło i szybko zagniatamy. Ja zawsze zakładam do tego jednorazowe rękawiczki. Ciasto wykładamy w tortownicy tworząc ok. 3 – centymetrowe boki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180°C.  Po nagrzaniu piekarnika, tortownica ląduje w nim na ok. 10 min. – ciasto musi lekko się zarumienić. Po tym czasie wyjmujemy ją, ale nie wyłączamy piekarnika.

Truskawki kroimy na ćwiartki i mieszamy z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zamiast 500 ml mleka, dajemy 250 ml!) z dwiema łyżkami cukru i odstawiamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą ubite bardzo powoli dodajemy do nich cukier wciąż ubijając (może to trwać nawet i 10 min. – u mnie działa robot i co jakiś czas dosypuję po prostu cukier). Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet jabłkowy, króko mieszamy.

Na spodzie naszej tarty rozsmarowujemy budyń, wykładamy truskawki, a na wierzch bezę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 – 7 min., a następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C, pieczemy ok. 20 min,  a następnie w 150°C dopiekamy kolejne 30 min. Musicie obserwować wierzch bezy, bo łatwo ją przypalić – ja karmiąc robię to ostatnio notorycznie. 😛

Zostało mi trochę ciasta, więc zrobiłam jeszcze małą tartą, którą wyjęłam wcześniej, i która to widnieje na zdjęciach. Wiecie… Całe szczęście, bo po wyjęciu mniejszej tak jak wspominałam, poszłam karmić i… no zapomniałam, więc duże ciasto ma lekko ciemniejszy wierzch. 😉

Kubeczek jest od Koszulove.com (KLIK) – przy zakupach za min. 150 zł, na hasło ANTOONOVKA macie ode mnie stały rabat w wysokości 20 zł na cały asortyment.

***
Jeżeli spodobał Ci się przepis, będzie mi niezmiernie miło jeżeli udostępnisz go swoim znajomym, dasz kciuka w górę a w komentarzu wkleisz zdjęcie swoich wypieków! Klikając like na Facebook’u (TUTAJ) będziesz zawsze na bieżąco, a na INSTAGRAMIE (o TUTAJ) podejrzysz, co robimy i gdzie nas nosi.  Smacznego i do zobaczenia! 🙂

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • Natalia Dobrowolska

    Ciasto pieczesz z termoobiegiem czy “góra-dół”? Właśnie przymierzam się do wykonania 😊 Twoja beza już dawno jest moim hitem ❤️

O mnie

Cześć! Jestem Asia i bardzo cieszę się, że tu trafiłaś. Jestem mamą dwóch córek - starszej Antoniny i młodszej Franciszki. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią, a od 2016 roku współpracuję z grupą Bezpieczni zajmującą się bezpieczeństwem w podróży. Jestem założycielką pierwszej w Polsce grupy poświęconej fotelikom montowanym tyłem (RWF), do której Cię serdecznie zapraszam. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość, uwielbiam fotografię i dobre jedzenie. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close