ScrollToTop

Kulinaria

Ciasto bez pieczenia Kinder Country – ekspresowa bomba kaloryczna! Jak je zrobić i ile kosztuje?

  • Joanna Janaszek
  • 6 429
  • 4 komentarze

Jeżeli jesteście na diecie nie otwierajcie tego wpisu. Przepis na to ciasto jest prosty, szybki, a efekt powalający. Ciacho ma jednak trzy spore minusy – trzeba czekać co najmniej kilka godzin, żeby się schłodziło, jest potwornie kaloryczne i sporo kosztuje. Ale jest warte grzechu, szczególnie jeżeli lubicie słodycze kinder (ktoś ich nie lubi?), zapewniam. Zapraszam po przepis na najlepsze Kinder Country bez pieczenia. 

KINDER COUNTRY
SKŁADNIKI:

  • 500 – 600 ml kremówki 30% lub 36%;
  • 250 g. serka mascarpone;
  • 2 białe czekolady;
  • 2 mleczne czekolady;
  • herbatniki ok. 150 g.;
  • paczka chrupiącej pszenicy (ja używam Dobrej Kalorii z melasą, migdałami lub amarantusem).

Podstawą smaku ciasta są dobrej jakości składniki. Nie oszczędzajcie i nie bawcie się w tańsze odpowiedniki czekolad – nie uzyskacie wtedy efektu WOW. Ja używam milki lub wedla, w zależności od tego która jest aktualnie w promocji. Zazwyczaj w przepisach jest mniej śmietany, ale ciasto jest wtedy płaskie – więcej śmietamy, więcej radości, więcej kalorii! 😉 Śmietanka UHT (z kartonika) ubije się na bardziej zwartą masę, natomiast jeżeli użyjecie śmietanki w plastikowym kubku (np. Biedronkowej, jest chyba najlepsza) śmietana będzie bardziej puszysta. Obie wersje są smaczne, druga chyba trochę zdrowsza, o ile w ogóle można mówić o zdrowiu w przypadku tej bomby kalorycznej. 😛 Zanim zdradzę przepis, który jest mega prosty powiem Wam jeszcze…

Ile kosztuje ciasto Kinder Country

Noo do najtańszych to ono nie należy. Podam ceny przybliżone, na dole znajdziecie zdjęcie mojego rachunku. Zdjęcia do wpisu miałam przygotowane już wcześniej, ale smak tego ciasta jest tak uzależniający, że dzieląc się z Wami przepisem nie wytrzymałam – musiałam jechać po składniki! Śmietanka ok. 7-9 zł, mascarpone ok. 6-8 zł, białe czekolady ok. 8 zł, mleczne czekolady ok. 5-8 zł (na nie częściej jest promocja), herbatniki ok. 2-4 zł, pszenica ok. 8 zł. Podsumowując za blaszkę ciasta w zależności od cen w Waszym sklepie i promocji jakie upolujecie trzeba zapłacić od  36 zł do 45 zł.

Jak zrobić ciasto Kinder Country?

Na początku odsypujemy garść pszenicy do posypania wierzchu ciasta, coby nie zapomnieć i nie władować całości do masy. W kąpieli wodnej, w dwóch miseczkach rozpuszczamy czekolady. Mlecznej wystarczy ok. 150 g. czyli 1,5 tabliczki, ale mąż zazwyczaj wyczai czekoladę, a ja mu w tym pomogę i pół tabliczki znika w niewyjaśnionych okolicznościach. 😛 Oczywiście jeżeli potraficie powstrzymać swoje łakomstwo dajcie dwie, mi chyba raz się udało. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dzielimy w stosunku 2/3. Do większej części śmietany dodajemy mascarpone i miksujemy. Następnie białą, ostudzoną czekoladę mieszamy ze śmietaną – biała czekolada ląduje w misce, w której jest 2/3 bitej śmietany i mascarpone, po wymieszaniu dorzucamy też do niej pszenicę. Czekolada mleczna musi znaleźć się w misce z 1/3 bitej śmietany. Na blaszkę wyłożoną pergaminem (ja używam okrągłej blachy, ładniej wygląda na paterze, ale możecie równie dobrze użyć mniejszej prostokątnej) wykładamy herbatniki  i wylewamy białą masę, następnie kolejną warstwę herbatników, ciemną masę i wszystko posypujemy pszenicą, którą zostawiliśmy na początku. Ciasto wjeżdża do lodówki co najmniej na 8 godzin i po tym czasie możemy się zajadać. Tylko bez wyrzutów sumienia proszę, bo przecież szczęście to m.in. kawałek pysznego ciasta. 😉

***
Jeżeli spodobał Ci się przepis, będzie mi niezmiernie miło jeżeli udostępnisz go swoim znajomym, dasz kciuka w górę lub pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Klikając like na Facebook’u (TUTAJ) będziesz zawsze na bieżąco, a na INSTAGRAMIE (o TUTAJ) podejrzysz, co robimy i gdzie nas nosi.  Smacznego i do zobaczenia! 🙂

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • Oj muszę spróbować koniecznie! tylko wymienię pszenicę na dmuchany ryż- będzie glutenu. Dzięki i pozdrawiam ciepło!

    • Joanna Janaszek

      Smacznego! 🙂

  • Mam ochotę zmierzyć się z tym ciachem, ale chyba poczekam do świąt 🙂

    • Joanna Janaszek

      Na święta będzie idealne 🙂

O mnie

Cześć! Jestem Asia i bardzo cieszę się, że tu trafiłaś. Jestem mamą dwóch córek - starszej Antoniny i młodszej Franciszki. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią, a od 2016 roku współpracuję z grupą Bezpieczni zajmującą się bezpieczeństwem w podróży. Jestem założycielką pierwszej w Polsce grupy poświęconej fotelikom montowanym tyłem (RWF), do której Cię serdecznie zapraszam. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość, uwielbiam fotografię i dobre jedzenie. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close