ScrollToTop

Kulinaria

Przepis na kruche ciasteczka idealne do przygotowania z dziećmi. Z tego ciasta wychodzą też pyszne rogaliki!

  • Joanna Janaszek
  • 678
  • 1 komentarz

Na blogu jest już przepis na kruche ciasteczka (KLIK), ale średnio nadaje się on do przygotowania z dziećmi, poza tym dodawałam go cztery lata temu i proporcje są lekko od czapy 😛 Owszem, ciasteczka są idealnie kruche, niemal rozpływają się w ustach, ale tamten przepis zostawcie sobie na inny czas, dzisiaj będzie najlepszy przepis na ciasto, które przygotujecie z dziećmi.

KRUCHE CIASTECZKA
SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej;
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła;
  • 2 duże, całe jaja;
  • 100 g (lub mniej) cukru;
  • szczypta soli;
  • mąką do podsypywania.

Przepis jest prosty – mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i szczyptę soli, mieszamy. Dodajemy jaja, posiekane, zimne masło i zagniatamy dość szybko. Wrzucamy ciasto do lodówki na kilka – kilkanaście minut, w międzyczasie idziemy z dzieckiem siku, domywamy rączki po jajkach, ogarniamy pieluchę młodszego – okej, w tym czasie ciasto powinno się już odpowiednio schłodzić. Dopiero teraz włączamy piekarnik i ustawiamy termoobieg na 170°C, spokojnie, zdąży się nagrzać, bo wykrawanie trochę potrwa, w końcu ciasteczka robimy z dziećmi. 😀

Wyjmujemy po małym kawałku ciasta z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką. Wykrawamy ciasteczka, które powinny wylądować w rozgrzanym piekarniku na ok. 10 min (w zależności od wielkości ciasteczek i ich grubości wyjmujemy z piekarnika po prostu jak złapią złoty kolor).

ROGALIKI Z KRUCHEGO CIASTA

W związku z tym, że ciasto idealnie nadaje się na kruche rogaliki, a z podanych proporcji wychodzi sporo ciasteczek można zrobić też nadziewane rogaliki. W tym celu ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej godzinę, żeby porządnie stwardnieć. Po tym czasie rozwałkowujemy je na baaaaaardzo cienki okrąg i dzielimy na równe trójkąty. Wkładamy nadzienie – jabłka lub marmoladę, ja użyłam domowej nutelli ze śliwki i kakao, zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C, pieczmy do zarumienienia.

Przygotowanie ciasteczek dla Mikołaja było jednym z naszych zadań z kalendarza adwentowego:

Nasz tegoroczny kalendarz adwentowy DIY + ściąga z 24 zadań i aż 30 inspiracji jak wykonać własny!

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • Georgina

    Asiu, to pierwsze w życiu kruche ciasteczka, które wyszły naprawdę pyszne. Miałam już wiele przepisów, ale ten jest wyjątkowy ❤️

O mnie

Cześć! Jestem Asia i bardzo cieszę się, że tu trafiłaś. Jestem mamą dwóch córek - starszej Antoniny i młodszej Franciszki. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią, a od 2016 roku współpracuję z grupą Bezpieczni zajmującą się bezpieczeństwem w podróży. Jestem założycielką pierwszej w Polsce grupy poświęconej fotelikom montowanym tyłem (RWF), do której Cię serdecznie zapraszam. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość, uwielbiam fotografię i dobre jedzenie. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close