ScrollToTop

Kulinaria

Makaron z cukinią – ekspresowy obiad dla całej rodziny

  • Joanna Janaszek
  • 948
  • Brak komentarzy

Uwielbiam makarony, moją miłość podzielają dzieci i mąż, więc makaron w różnej postaci gości na naszym stole naprawdę często. Dzisiaj wrzucam Wam jeden z najszybszych przepisów. Najdłużej w tym daniu to gotuje się… makaron!

MAKARON Z CUKINIĄ
SKŁADNIKI:

  • 1 średnia cukinia;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 mała cebula;
  • 1/2 opakowania ulubionego makaronu;
  • 30 – 50  ml wody;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżki oliwy

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj w osolonej wodzie, ale od kiedy Franka je z nami gotuję bez soli). Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a cukinię w plastry używając do tego obieraka do warzyw. Ja zawsze kroję ze skórką, bo tak mi się później bardziej podoba na talerzu :P.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, po kilkunastu sekundach dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Dolewamy wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 2-3 min., następnie wrzucamy cukinię. Jeżeli jest w cienkich plasterkach to w ciągu minuty powinna być już gotowa. Dodajemy odcedzony makaron i danie dla całej rodziny gotowe!

W związku z tym, że w daniu brakuje mi soli, na talerzu odrobinę dosalam, czasami daję jeszcze pieprzu do smaku. Dziewczynki natomiast spałaszowały bez soli – również Tosia, która od dawna je z nami już normalnie solone dania (chociaż my i tak stosunkowo mało solimy – może dlatego nie zrobiło jej to większej różnicy).

WERSJA MIĘSNA
SKŁADNIKI:

  • połowa piersi kurczaka lub indyka;
  • ząbek czosnku;
  • łyżeczka ziół prowansalskich;
  • szczypta pieprzu;
  • szczypta soli (ewentualnie);
  • 2 łyżki oliwy.

Jeżeli mamy ochotę na wersję mięsną najlepiej przygotować mięso dzień (albo chociaż kilka godzin) wcześniej. Kroimy mięso na małe, centymetrowe kawałki, czosnek siekamy, wrzucamy do miski z oliwą i przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Jak cebulka już się udusi (patrz przepis wyżej) dodajemy mięso z całą zawartością (oliwa, czosnek) i smażymy bez przykrycia na dość sporym ogniu przez kilka minut (nie za długo, żeby mięso było delikatne, a nie wysuszone). Dalej postępujemy jak w przepisie podstawowym, dodajemy cukinię, a po ok. 1 minucie makaron i danie z mięskiem gotowe. 🙂

Ahaaa, zaraz pojawi się mnóstwo pytań – talerzyki dziewczynek są z Biedronki, w Kielcach bardzo często wystawiają wyprzedażowy namiot i udało mi się ostatnio upolować je po 5,90 zł za sztukę! 🙂

***
Spodobał się przepis? – podziel się nim ze znajomymi! 🙂 A jeżeli lubicie do nas zaglądać to koniecznie zaobserwujcie nas na Instagramie (KLIK)!

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

O mnie

Cześć! Jestem Asia i bardzo cieszę się, że tu trafiłaś. Jestem mamą dwóch córek - starszej Antoniny i młodszej Franciszki. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią, a od 2016 roku współpracuję z grupą Bezpieczni zajmującą się bezpieczeństwem w podróży. Jestem założycielką pierwszej w Polsce grupy poświęconej fotelikom montowanym tyłem (RWF), do której Cię serdecznie zapraszam. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość, uwielbiam fotografię i dobre jedzenie. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close