ScrollToTop

Kulinaria

Kruche ciasteczka

  • Joanna Janaszek
  • 548
  • 2 komentarze
Pewnego pięknego dnia popełniłam duży błąd i upiekłam kruche ciasteczka, które dosłownie rozpływają się w ustach. Kilka dni później ponownie strzeliłam sobie w kolano robiąc kolejną porcję i lukrując ją. Czuję, że jak tak dalej pójdzie to do Świąt nie zostanie ich dużo… Za to waga zamiast w dalszym ciągu ładnie spadać (23kg od porodu, yeah!) stanęła w miejscu. Cóż, jeśli je upieczecie to sami przekonacie się, że nie można się im oprzeć. 😉

SKŁADNIKI:
  • 280g masła lub margaryny
  • 480g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 2 lub 3 żółtka
Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, posiekane zimne masło lub margarynę oraz żółtka. Jak najszybciej zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulkę, owijamy w folię i wrzucamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy i wykrawamy nasze ciastka. Najbardziej kruche są cienkie 🙂 Gotowe ciasteczka kładziemy na blachy wyłożone pergaminem, a piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy je ok 12 min.
LUKIER
 
Wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy cukier puder (ok. 300g). Lukier musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany i powinien dość zybko zastygać. Smarujemy nim ciastka i w zasadzie od razu możemy zajadać. Smacznego! 🙂

 

 

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

O mnie

Cześć! Jestem Asia i bardzo cieszę się, że tu trafiłaś. Jestem mamą dwóch córek - starszej Antoniny i młodszej Franciszki. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią, a od 2016 roku współpracuję z grupą Bezpieczni zajmującą się bezpieczeństwem w podróży. Jestem założycielką pierwszej w Polsce grupy poświęconej fotelikom montowanym tyłem (RWF), do której Cię serdecznie zapraszam. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość, uwielbiam fotografię i dobre jedzenie. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close