ScrollToTop

Kulinaria

Kaszotto – błyskawicznie szybkie i obłędnie pyszne

  • Joanna Janaszek
  • 6 000
  • 6 komentarzy

Przepis idealny dla każdego. Szybkie, proste, jednopatelniowe danie, które smakuje wyśmienicie, a nielubiany por pasuje nawet mojemu mężowi. No i dziecko się zajada, a to już zdecydowanie można zaliczyć do kulinarnych sukcesów matki. O czym mowa? O kaszotto, czyli risotto w polskiej wersji z kaszą pęczak. Mówię Ci – niebo  gębie, a do tego tak proste, że zrobisz je nawet w dniu, w którym Twoje dziecko nie ma akurat chęci na wspólne gotowanie.

Po raz pierwszy spróbowałam kaszotto u swojej koleżanki na kolacji i wiedziałam, że muszę ten przepis powtórzyć u siebie w domu. Okazja nadarzyła się dość szybko, ponieważ w lodówce poza porem i piersią z kurczaka nie miałam nic, a z szafki krzyczał pęczak, więc zabrałam się za przygotowanie kaszotto, wg wskazówek, które dostałam od znajomej. Wyszło tak dobre, że byłam w szoku, że to jest naprawdę aż takie proste! Oto czego potrzebujesz:

 

KASZOTTO

SKŁADNIKI:

 

  • 3/4 szklanki pęczaku;
  • 1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka lub indyk;
  • 1 por;
  • 500 ml bulionu lub wody;
  • 3 łyżki oliwy;
  • szczypta ostrej papryki w proszku.

 

Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w dość sporą kostkę, a pora w krążki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i na największym ogniu podsmażamy kurczaka z porem. Wystarczy dosłownie kilka minut, mięso musi zabielić się z obu stron, ale nie chcemy żeby się wysuszyło. Następnie dorzucamy pęczak i wsypujemy ostrą paprykę, dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy wszystko razem. Wlewamy 400 ml bulionu lub wody (ja korzystam z przygotowanej w Thermomixie warzywnej kostki bulionowej), ogień zmniejszamy do minimum, przykrywamy patelnię i zostawiamy do momentu aż pęczak wchłonie cały płyn (ok. 30 min., ale co jakiś czas lepiej zaglądać).  Dolewamy resztę bulionu lub wody, przykrywamy i pod przykryciem trzymamy jeszcze przez ok. 15min. Danie gotowe, smacznego!

Jeżeli używasz wody zamiast bulionu musisz przyprawić danie do smaku odrobiną soli, pieprzu, papryki i ziół. Moim ostatnim odkryciem (tutaj znowu podziękowania dla teściowej) jest suszony lubczyk, który idealnie zastępuje sól w potrawach, zupach i sosach praz dodaje niesamowitego aromatu. Polecam!

 

DSC_0232

Zdjęcie zrobione tuż po wsypaniu kaszy pęczak

DSC_0260

DSC_0250

Wyjątkowo nie mam zdjęcia gotowej potrawy, ale na pewno uzupełnię wpis o brakujące zdjęcia, gdy tylko przygotuję kaszotto ponownie. Chociaż… Czy Antonina tak smakowicie zajadająca obiad nie jest najlepszą rekomendacją tego dania? 😀

***

Jeżeli spodobał Ci się przepis, będzie mi niezmiernie miło jeżeli udostępnisz go swoim znajomym, dasz kciuka w górę lub pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Klikając like na Facebook’u (TUTAJ) będziesz zawsze na bieżąco, a na INSTAGRAMIE (o TUTAJ) podejrzysz, co robimy i gdzie nas nosi. Ostatnio często można spotkać nas też na snapie – antoonovka! Smacznego i do zobaczenia! 🙂

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

O mnie

Cześć! Jestem Asia i bardzo cieszę się, że tu trafiłaś. Jestem mamą dwóch córek - starszej Antoniny i młodszej Franciszki. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią, a od 2016 roku współpracuję z grupą Bezpieczni zajmującą się bezpieczeństwem w podróży. Jestem założycielką pierwszej w Polsce grupy poświęconej fotelikom montowanym tyłem (RWF), do której Cię serdecznie zapraszam. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość, uwielbiam fotografię i dobre jedzenie. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close