Kulinaria
Kaszotto – błyskawicznie szybkie i obłędnie pyszne
Przepis idealny dla każdego. Szybkie, proste, jednopatelniowe danie, które smakuje wyśmienicie, a nielubiany por pasuje nawet mojemu mężowi. No i dziecko się zajada, a to już zdecydowanie można zaliczyć do kulinarnych sukcesów matki. O czym mowa? O kaszotto, czyli risotto w polskiej wersji z kaszą pęczak. Mówię Ci – niebo gębie, a do tego tak proste, że zrobisz je nawet w dniu, w którym Twoje dziecko nie ma akurat chęci na wspólne gotowanie.
Po raz pierwszy spróbowałam kaszotto u swojej koleżanki na kolacji i wiedziałam, że muszę ten przepis powtórzyć u siebie w domu. Okazja nadarzyła się dość szybko, ponieważ w lodówce poza porem i piersią z kurczaka nie miałam nic, a z szafki krzyczał pęczak, więc zabrałam się za przygotowanie kaszotto, wg wskazówek, które dostałam od znajomej. Wyszło tak dobre, że byłam w szoku, że to jest naprawdę aż takie proste! Oto czego potrzebujesz:
KASZOTTO
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki pęczaku;
- 1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka lub indyk;
- 1 por;
- 500 ml bulionu lub wody;
- 3 łyżki oliwy;
- szczypta ostrej papryki w proszku.
Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w dość sporą kostkę, a pora w krążki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i na największym ogniu podsmażamy kurczaka z porem. Wystarczy dosłownie kilka minut, mięso musi zabielić się z obu stron, ale nie chcemy żeby się wysuszyło. Następnie dorzucamy pęczak i wsypujemy ostrą paprykę, dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy wszystko razem. Wlewamy 400 ml bulionu lub wody (ja korzystam z przygotowanej w Thermomixie warzywnej kostki bulionowej), ogień zmniejszamy do minimum, przykrywamy patelnię i zostawiamy do momentu aż pęczak wchłonie cały płyn (ok. 30 min., ale co jakiś czas lepiej zaglądać). Dolewamy resztę bulionu lub wody, przykrywamy i pod przykryciem trzymamy jeszcze przez ok. 15min. Danie gotowe, smacznego!
Jeżeli używasz wody zamiast bulionu musisz przyprawić danie do smaku odrobiną soli, pieprzu, papryki i ziół. Moim ostatnim odkryciem (tutaj znowu podziękowania dla teściowej) jest suszony lubczyk, który idealnie zastępuje sól w potrawach, zupach i sosach praz dodaje niesamowitego aromatu. Polecam!

Zdjęcie zrobione tuż po wsypaniu kaszy pęczak


Wyjątkowo nie mam zdjęcia gotowej potrawy, ale na pewno uzupełnię wpis o brakujące zdjęcia, gdy tylko przygotuję kaszotto ponownie. Chociaż… Czy Antonina tak smakowicie zajadająca obiad nie jest najlepszą rekomendacją tego dania? 😀
***
Jeżeli spodobał Ci się przepis, będzie mi niezmiernie miło jeżeli udostępnisz go swoim znajomym, dasz kciuka w górę lub pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Klikając like na Facebook’u (TUTAJ) będziesz zawsze na bieżąco, a na INSTAGRAMIE (o TUTAJ) podejrzysz, co robimy i gdzie nas nosi. Ostatnio często można spotkać nas też na snapie – antoonovka! Smacznego i do zobaczenia! 🙂