ScrollToTop

Kulinaria

Ciasto jogurtowe z owocami

  • Joanna Janaszek
  • 543
  • 7 komentarzy

Ciąża zmienia smaki – to wiadomo nie od dzisiaj. Wcześniej za tego typu ciastami nie przepadałam, teraz mogłabym zjeść nawet i całą blaszkę 😉 O czym mowa? O jogurtowym cieście z owocami, w mojej wersji będą to truskawki, ale możemy użyć śliwek, jagód, malin lub innych, na jakie przyjdzie nam ochota. Mam nadzieję, że niedługo zrobię je ze śliwkami, bo mi się takie maaarzy <3

SKŁADNIKI:

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • jogurt naturalny (400g)
  • 3 jaja
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 proszek do pieczenia (16g)
  • 1 cukier waniliowy
  • truskawki (ok. 20 sztuk)

Cukier, jogurt i jaja dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem, obsypujemy startą bułką i wylewamy naszą masę. Na wierzch kładziemy owoce (pamiętajmy, aby przekrojone owoce zawsze kłaść “do góry brzuchem”. Nie puszczą one wtedy soku do środku i będziemy mieć pyszne ciasto, a nie ciapkę). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy ok. 50 min. Sprawdzamy patyczkiem – jeśli jest suchy, możemy wyjąć ciasto z piekarnika. Smacznego! 🙂

 

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • Jogurtowe z truskawkami – to zdecydowanie coś dla mnie! 🙂

  • Ale pycha ! Truskawki mmm.

  • Uwielbiam wszystko, co jest z truskawkami <3

  • Wygląda bardzo apetycznie 🙂

  • Dziękuję za miłe słowa, takie komentarze dają ogromnego kopa do dalszego pisania, pieczenia, gotowania i dzielenia się z Wami przepisami. 🙂

  • wygląda przepysznie 🙂 a do ciasta proponujemy pyszny koktajl truskawkowy 🙂 przepis na blogu 🙂 pozdrowienia

    • Oooo tak! Ciasto, koktajl, taras… Rozmarzyłam się 😉

O mnie

Czeeeść! Jestem Asia i na drugie mam chaos 🙈 A poza tym sporo gadam o poprawnym zapinaniu pasów i bezpieczeństwie w podróży, jestem ambasadorką Kocham Zapinam, współpracowałam z Tylem.pl i założyłam pierwszą w Polsce grupę poświęconą fotelikom RWF, nad jej merytoryką od początku czuwają eksperci z grupy Bezpieczni. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią i mam fisia na punkcie pięknych, codziennych kadrów. Lubię ułatwiać sobie gotowanie i KOCHAM piec. Początkowo sceptyczna - dzisiaj fanka wielopieluchowania. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close