ScrollToTop

Kulinaria

Ciasteczka owsiane

  • Joanna Janaszek
  • 325
  • 10 komentarzy

Dzień dobry!

Tak jak obiecałam zamieszczam przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane.

Test obciążenia glukozą wykazał u mnie niestety (a może i stety, waga się trochę uspokoiła 😉 ), że mam podwyższony cukier. Mieszczę się co prawda jeszcze w normie, ale powinnam uważać na słodkości, które ostatnimi czasy pochłaniałam tonami. Kochani, przybrać na wadze 7kg w miesiąc to nawet  ciązy nie wypada 😉 Tak więc zaczęłam poszukiwania ciast, które zawierają minimalne ilości cukru i oto pierwsze efekty.

 

SKŁADNIKI:

 

  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 banan
  • 1 jajo
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mąki razowej lub pszennej
  • 4 łyżki płatków ryżowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki  rodzynek
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
No to do zaczynamy!
W dużej misce rozgniatamy banana, następnie mieszamy go z miodem, olejem i jajem. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy i wsypujemy do bananowej masy – ponownie mieszamy. Odstawiamy na dłuższą chwilę (od 5 min do 1 godziny – wszystko zależy co w międzyczasie planujemy zrobić 😉 ). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy około 15-17 min pod koniec zerkając do piekarnika, bo łatwo przypalić brzegi. Smacznego! 🙂
przepis pochodzi z bloga  Tasty Blog, ale został lekko zmodyfikowany

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • Klaudia

    Prosty przepis, jak tylko będę mieć czas to zrobię! dzięki! 🙂

    • Prosty, szybki, smaczny, prawie dietetyczny 😉

  • Anonimowy

    Mmm.. I ja sprobuje jak tylko sie przeprowadzę i będę miala piekarnik 🙂

    • Czekamy w takim razie na zdjęcie 🙂

  • Zdecydowanie do zapisania, ale bez rodzynek, bo ich nie znoszę 🙂

    • Ja usunęłam pestki dyni z przepisu oryginalnego, bo właśnie na nie w ciąży nie mam zupełnie ochoty 😉

  • Anonimowy

    wyglądają pysznie:) dziś kupiłam składniki – jutro od rana pieczenie:) trzymaj kciuki:)

    • Trzymam kciuki i czekam na zdjęcie pieczeniowych efektów 🙂

  • A mozna bez banana?? Bo wygladaja super a ja nie moge bananow 🙁

    • Zamiast banana proszę wziąć 2 średnie jabłka i zblendować, resztę wg przepisu 🙂 Smacznego!

O mnie

Cześć! Jestem Asia i bardzo cieszę się, że tu trafiłaś. Jestem mamą dwóch córek - starszej Antoniny i młodszej Franciszki. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią, a od 2016 roku współpracuję z grupą Bezpieczni zajmującą się bezpieczeństwem w podróży. Jestem założycielką pierwszej w Polsce grupy poświęconej fotelikom montowanym tyłem (RWF), do której Cię serdecznie zapraszam. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość, uwielbiam fotografię i dobre jedzenie. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close