ScrollToTop

Kulinaria

Rogaliki trzyskładnikowe – szybkie, idealnie kruche, pyszne!

  • Joanna Janaszek
  • 3 045
  • Brak komentarzy

Przepis na rogaliki trzyskładnikowe mam od niedawna, a już kilkukrotnie gościły na naszym stole. Wszystko za sprawą ich prostoty wykonania, szybkości i smaku. No i nie oszukujmy się, w większości polskich domów bez problemu znajdziemy składniki do ich przygotowania. Jeżeli właśnie zapowiedzieli się niezapowiedzani goście albo dziecko późnym wieczrem poinformowało Was, że na jutro musi przynieść do przedszkola ciasteczka to zapraszam po przepis na idealnie kruche rogaliki z nadzieniem owocowym. 

ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE:
SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki;
  • 1 duże opakowanie śmietany 18% (330 g.);
  • 1 kostka masła 200 g. (83% tłuszczu).

Do nadzienia używam marmolady, ważne jest aby konsystencja była stała i nadzienie nie rozpływało się w trakcie zawijania. W nadziewaniu oczywiście można puścić wodze fantazji używając surowych jabłek, przygotować masę z czekolady i mascarpone czy użyć zwykłej nutelli – co kto lubi.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy śmietanę i masło. Siekamy, a później zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówi  na ok. 30 min*. Po upływie tego czasu wyjmujemy je i dzielimy na ok. 5 – 6 równych części – to zależy jak duże rogaliki planujemy przygotować., a w międzyczasie rogrzewamy piekarnik do 190°C. Każdą część cienko wałkujemy tworząc koło i dzielimy ją na 16 równych części. W oryginalnym przepisie miałam zalecenie podzielić okrąg na 8 kawałków, ale uwielbiam ciasteczka “w sam raz na jeden raz”, jest z nimi co prawda więcej zabawy, ale takie małe smakują mi najbardziej. Na ile części podzilicie swoje ciasto i ile sztuk rogalików Wam wyjdzie z jednej porcji zależy tylko od Was. Aby rogaliki wyszły zgrabne odcinam nadmiar ciasta tworząc z każdego kawałka trójkąt, na którego podsatwę nakładam marmoladę, im więcej tym smaczniej. Zawijam i kłądę na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy blaszka się zapełni wkładam do rozgrzanego piekarnika dosłownie na kilka minut – ciasto musi się zarumienić. Obsypuję cukrem pudrem i słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości lub ciasteczka na przedszkolną uroczystość gotowe. Smacznego! 🙂

*Często dzielę ciasto na pół, rogaliki robię tylko z połowy porcji, a resztę wkłądam od razu do zamrażarki.


***
Jeżeli spodobał Ci się przepis, będzie mi niezmiernie miło jeżeli udostępnisz go swoim znajomym, dasz kciuka w górę lub pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Klikając like na Facebook’u (TUTAJ) będziesz zawsze na bieżąco, a na INSTAGRAMIE (o TUTAJ) podejrzysz, co robimy i gdzie nas nosi.  Smacznego i do zobaczenia! 🙂

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

O mnie

Cześć! Jestem Asia i jestem autorką tej strony. Ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią, więc znajdziesz tutaj rzetelne rady dotyczące laktacji. Ponadto jestem zakręcona w temacie prawidłowego noszenia dzieci, rodzicielstwa intuicyjnego i wychowania w bliskości. Cenię szczerość i pasję. Uwielbiam podróżować i rozpieszczać rodzinę niekoniecznie zdrowymi smakołykami.

Odwiedź nas na Instagramie

Close