ScrollToTop

Kulinaria

Skubaniec

  • Joanna Janaszek
  • 276
  • 4 komentarze

Jeżeli obserwujecie nas na Facebooku wiecie, że przez ostatni tydzień codziennie musiałam upiec inne ciasto. Szukając inspiracji na kolejne wypiek trafiłam na intrygującą nazwę – Skubaniec. Przeczytałam przepis i przerzuciłam kartkę dalej, ponieważ odstraszyły mnie trzy kulki ciasta i oddzielanie białek- za dużo roboty, pomyślałam. Do przepisu jednak wróciłam, a on okazał się dziecinnie łatwy i naprawdę pyszny.

 

SKUBANIEC

SKŁADNIKI:

 

  • 5 jaj
  • 250g margaryny (może być masło)
  • 150g cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 500g kwaśnych owoców (śliwek, rabarbaru, malin)

Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy do lodówki. Na stolnicę przesiewamy mąkę, sypiemy cukier i proszek do pieczenia. Na to wszystko kładziemy margarynę i dokładnie siekamy. Dodajemy żółtka, niedbale łączymy składniki i dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao, zagniatamy jak najszybciej, formujemy kulkę i chowamy do lodówki. Pozostałe dwie części łączymy w jedną, zagniatamy i również w formie kulki chowamy do lodówki. Ciasto w lodówce powinno spędzić min. 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.

Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia równomiernie wykładamy ok. 3/4 jasnego ciasta. Na jasne ciasto w całości układamy ciemną warstwę i owoce. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i wylewamy na owoce. Na całość kruszymy lub ucieramy pozostałe jasne ciasto i pieczemy około 45min.

IMG_20150831_175351

DSC_0505

DSC_0500

Smacznego! Jeżeli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub zalajkujesz. Oczywiście czekam na zdjęcia Waszych wypieków, które możecie dodawać w komentarzach! 🙂

 

Przepis pochodzi z książki “Słodkie Inspiracje” Thermomix str. 32

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • Uwielbiam skubańca! U nas zawsze robi się go z wiśniami – żadne inne owoce nie wchodzą w grę!

  • Bardzo lubimy to ciasto, u nas nazywa się kruszon 🙂

  • Marta

    Moja mama robiła takie ciasto przez cale moje dzieciństwo, to byl pleśniak 🙂

  • Marta

    wygląda przepysznie! małe pytanko: to przepis na dużą czy małą kwadratową blaszkę? 🙂

O mnie

Cześć! Jestem Asia i bardzo cieszę się, że tu trafiłaś. Jestem mamą dwóch córek (jedną z nich noszę jeszcze pod sercem), ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią, a od 2016 roku współpracuję z grupą Bezpieczni zajmującą się bezpieczeństwem w podróży. Jestem założycielką pierwszej w Polsce grupy poświęconej fotelikom montowanym tyłem (RWF), do której Cię serdecznie zapraszam. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość, uwielbiam fotografię i dobre jedzenie. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close