Tort Pavlova z kremem mascarpone

Już dawno w niepamięć rzuciłam małe bezy, na które jako dziecko zawsze naciągałam mamę i oczywiście nigdy ich nie zjadałam, bo smakowały jak skamieniały cukier. Dzisiaj beza kojarzy mi się z lekkością, elegancją i  wyjątkowym smakiem i właśnie takim przepisem chce się z Wami podzielić. W mojej wersji tortu Pavlova słodycz bezy przełamana jest wytrawnym kremem i tworzy harmonijną całość. Przekonajcie się sami!

BEZA

SKŁADNIKI:

  • 8 białek
  • 420g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu

Cukier rozdrobniłam prawie na puder. Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec powoli dodawałam rozdrobniony cukier. Na samym końcu dosypałam mąkę ziemniaczaną, dodałam ocet i dokładnie wymieszałam. Uformowałam z masy dwa blaty (jeden ułożyłam na pergaminie, drugi na silikonowej podkładce). Piekarnik rozgrzałam do 180 °C i w tej temperaturze suszyłam bezę przez 10 min, później zmniejszyłam temperaturę na 140 °C i suszyłam następne 80 min. Wyłączyłam piekarnik i w zamkniętym pozwoliłam jej ostygnąć. W trakcie całego procesu suszenia ani razu nie otworzyłam piekarnika!

w piekraniku

Jeżeli chcecie upiec bezę w innych proporcjach, zachęcam Was do odwiedzenia bloga Poli i skorzystania ze wskazówek, którymi dzieli się z nami autorka [KLIK]. Ja piekąc bezę skorzystałam ze wszystkich wskazówek i byłam zachwycona, moi goście również!

KREM MASCARPONE

SKŁADNIKI:

  • 500g sera mascarpone (min. 82% tłuszczu)
  • 600g śmietanki 36%
  • 15g cukru waniliowego

Mocno schłodzoną śmietanę ubiłam i dodałam cukier waniliowy. Do bitej śmietany dodałam mascarpone i dokładnie, ale krótko wymieszałam.

Jeden blat ułożyłam na tortownicy i obficie posmarowałam kremem. Posypałam borówkami, nakryłam drugim blatem, na wierzch ponownie położyłam krem i posypałam owocami leśnymi (maliny, jeżyny, borówki).

bezove

beza

Można podać z musem owocowym, a spodni blat posmarować kwaśnym dżemem. Do kremu można dodać również sok z cytryny lub pomarańczy wraz ze skórką otartą z owoców. W zasadzie wariacje dotyczące smaku kremu do bezy ogranicza wyłącznie nasza wyobraźnia i kubeczki smakowe ;).

Życzę udanych wypieków i smacznego. Jeżeli zrobicie bezę koniecznie pochwalcie się efektami, ponieważ w komentarzach można dodawać zdjęcia! 🙂

11984373_1049833498393414_1206765015_o

  • zjadłabym! 🙂

  • Aga z www.makeonewish.pl

    czizes wyglada oblednie. zrobilam kiedys podobna na imieniny meza, ale z porzeczkami i z tego co pamietam nie wyrosla mi tak ladnie. teraz sprobuje z tego przepisu

    • Kochana beza nie wyrasta. Piana powinna być tak sztywna, że to Ty układasz z niej zadowalający kształt 🙂 Powodzenia! Jak zrobisz koniecznie pochwal się efektem 🙂

      • Wioletta Pukacka-Wójcik

        moja oklapła jak gazeta

  • natalia

    Moja wersja 😀 Asia ma zły wpływ na ludzi :p bo tutaj 21 dochodzi a ja zajadam się pavlovą 😀 wyszła mega zajepyszna 😀

    • Piękny! <3 Dobrze, że muszę dzisiaj upiec, bo znowu narobiłaś mi ochoty 😀

      • natalia

        A ja dziś znów upichciałam kolejny 😀

        • Mi zdarzyło się robić ten tort 5 tygodni pod rząd! 😀

  • R.I.P. diet 🙂 Wygląda pysznie!

  • Pycha! Też kilka razy robiłyśmy tę bezę. Następnym razem musimy wypróbować Twój krem.

  • Oj, tak siedze i patrzę i zapadła decyzja – będę robić 😀 najpóźniej w weekend 😀

  • Miała być w zeszły weekend, zrobiła się w ten na urodziny męża 😀 A jaka pyszna <3 🙂

  • Super post. 🙂 Tort wygląda bardzo apetycznie, a ja uwielbiam mascarpone. 🙂 Pozdrawiam!

  • Nie wiem, czy pavlova została wymyślona przez Boga, czy przez diabła, ale kocham i ubóstwiam, a Twoja wygląda cudownie!

    • Niebiański obłoczek wymyślony przez diabła. Ilość cukru i kalorii w jednej porcji jest niemal zabójcza 😛

  • O kurczę, znowu przegapiłam pytania! Mam nadzieję, że wyszła pyszna 🙂 Cukier puder też się nadaje, a ocet jabłkowy jak najbardziej tak!

  • Kamila

    Super przepis,nigdy nic mi się nie udaję a tu takie cudoo wyszło!Kocham ten tort!!!!

  • Paulina Ka

    Czy beza w środku powinna wyjsc biała a tylko ta zewnętrzna warstwa bardziej krucha?

    • Teoretycznie powinna być wysuszona, ale przy przepisach, w których suszy się krócej, ale szybciej z wierzchu jest krucha, a w środku taka „piankowa”. Ja osobiście wolę tę wersję 🙂

  • anka

    Ubijam smietane od razu z mascarpone, Wtedy mieszanie niepotrzebne. I oczywiście pavlova powinna mieć pianę w środku i składać się z jednej wysokiej części. Przekładane suche w środku blaty to tort dacquoise.

  • Wygląda przesmacznie! Dodaję przepis do zakładek i na pewno zrobię 🙂

  • Renata Mandziuk

    super przepis …w smaku obled

  • Wioletta Pukacka-Wójcik

    Ile to jest 420g cukru? Nie posiadam wagi…

  • Wioletta Pukacka-Wójcik

    Mi beza wcale nie urosła, zciemniala i jest cienka jak gazeta a robiłam wszystko jak w przepisie powyżej 🙁

  • Wioletta Pukacka-Wójcik

    Przed pieczeniem wyglądała jak i autorki , po….. szkoda tylko jaj… wszystko robiłam dokładnie jak w przepisie. https://uploads.disquscdn.com/images/dd855a1f2b271a39f4ead71376c5db5e931955e0a85b02c8579b45f44b270f24.jpg

  • Marcelina

    Super przepis, chyba mi wyszła 🙂 Jest pyszna! Dzięki

  • Zuzanna Karwas

    Swietny przepis, robilam beze pierwszy raz i wyszla. Dzieki!

  • Monik

    Jutro bede robic…trzymac kciuki prosze 🙂