Kulinaria
Tort Pavlova z kremem mascarpone
Już dawno w niepamięć rzuciłam małe bezy, na które jako dziecko zawsze naciągałam mamę i oczywiście nigdy ich nie zjadałam, bo smakowały jak skamieniały cukier. Dzisiaj beza kojarzy mi się z lekkością, elegancją i wyjątkowym smakiem i właśnie takim przepisem chce się z Wami podzielić. W mojej wersji tortu Pavlova słodycz bezy przełamana jest wytrawnym kremem i tworzy harmonijną całość. Przekonajcie się sami!
BEZA
SKŁADNIKI:
- 8 białek
- 420g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki octu
Cukier rozdrobniłam prawie na puder. Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec powoli dodawałam rozdrobniony cukier. Na samym końcu dosypałam mąkę ziemniaczaną, dodałam ocet i dokładnie wymieszałam. Uformowałam z masy dwa blaty (jeden ułożyłam na pergaminie, drugi na silikonowej podkładce). Piekarnik rozgrzałam do 180 °C i w tej temperaturze suszyłam bezę przez 10 min, później zmniejszyłam temperaturę na 140 °C i suszyłam następne 80 min. Wyłączyłam piekarnik i w zamkniętym pozwoliłam jej ostygnąć. W trakcie całego procesu suszenia ani razu nie otworzyłam piekarnika!

Jeżeli chcecie upiec bezę w innych proporcjach, zachęcam Was do odwiedzenia bloga Poli i skorzystania ze wskazówek, którymi dzieli się z nami autorka [KLIK]. Ja piekąc bezę skorzystałam ze wszystkich wskazówek i byłam zachwycona, moi goście również!
KREM MASCARPONE
SKŁADNIKI:
- 500g sera mascarpone (min. 82% tłuszczu)
- 600g śmietanki 36%
- 15g cukru waniliowego
Mocno schłodzoną śmietanę ubiłam i dodałam cukier waniliowy. Do bitej śmietany dodałam mascarpone i dokładnie, ale krótko wymieszałam.
Jeden blat ułożyłam na tortownicy i obficie posmarowałam kremem. Posypałam borówkami, nakryłam drugim blatem, na wierzch ponownie położyłam krem i posypałam owocami leśnymi (maliny, jeżyny, borówki).


Można podać z musem owocowym, a spodni blat posmarować kwaśnym dżemem. Do kremu można dodać również sok z cytryny lub pomarańczy wraz ze skórką otartą z owoców. W zasadzie wariacje dotyczące smaku kremu do bezy ogranicza wyłącznie nasza wyobraźnia i kubeczki smakowe ;).
Życzę udanych wypieków i smacznego. Jeżeli zrobicie bezę koniecznie pochwalcie się efektami, ponieważ w komentarzach można dodawać zdjęcia! 🙂
