ScrollToTop

Kulinaria

Kruche ciasto i szarlotka

  • Joanna Janaszek
  • 114
  • 8 komentarzy

Dzisiaj postanowiłam upiec szarlotkę – ot w domu było sporo jabłek, których żywot powoli zmierzał ku końcowi. A nie zjadłam ich, bo przerzuciłam się na banany – to już uroki zmiennych ciążowych smaków, które od pewnego czasu dają mi się we znaki. Na początek uraczę Was przepisem na kruche ciasto, które jest idealnym spodem zarówno do szarlotki jak i słodkiej tarty.

KRUCHE CIASTO

SKŁADNIKI:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 czubate łyżki cukru pudru (ew. 2 łyżki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kostka masła (200 gramów)
  • 3 jaja
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy resztę suchych składników i delikatnie mieszamy. Na wierzch wrzucamy zimne masło, następnie siekamy. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do ciata. Białka przydadzą się nam później. Zagniatamy i formujemy kulkę, którą wkładamy do czystego, foliowego woreczka i chowamy do lodówki na minimum 30 min.
JABŁKA DO SZARLOTKI:
  • 1,5 – 2 kg jabłek
  • 30g cukru waniliowego
  • opcjonalnie cukier do smaku
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (tylko i wyłącznie domowej roboty!)
Jabłka myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnię posypujemy cukrem wanilinowym i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez ok. 20 min. Ja w szarlotce uwielbiam kwaśne nadzienie więc nie dodaję cukru (poza tym mam zabronione 😉 ), ale jeśli uważacie, że jabłka będą dla Was za kwaśne – dodajcie w trakcie smażenia kilka łyżek cukru. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Przepis na skórkę już niebawem na blogu – jest to jeden z moich ulubionych dodatków!
SZARLOTKA:
 
Ciasto wyjmujemy z lodówki i odcinamy niewielki fragment (wielkości piłki golfowej) i odkładamy go na bok. Z pozostałego ciasta urywamy małe kawałki i wykładamy nim naczynie. W przypadku blach polecam nasmarować je masłem i obsypać bułką tartą – wtedy będzie łatwiej wyjąć nam ciasto. Całą powierznię ciasta nakłuwamy gęsto widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i wkładamy ciasto na 10 – 15 min aż się lekko zarumieni.
W międzyczasie ubijamy białka, które zostały nam z przygotowania kruchego ciasta. Przed ubiciem dodajemy szczyptę soli – białka szybciej osiągną porządaną konsystencję. Pod koniec wsypujemy 2 łyżki cukru pudru.
Wyciągamy podpieczone ciasto, wykładamy na nie usmażone jabłka i ubite białka. Ciasto, które odłożyliśmy na początku cienko rozwałkowujemy, kroimy na paski i układamy na wierzchu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 15 min. Ostatnia raz zmniejszamy temperaturę na 140°C i dopiekamy przez ok. 30 min. Wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy otwartych drzwiczkach – można podawać również na gorąco z lodami. Smacznego! 🙂

Podobne wpisy - zapraszam do czytania

  • Anonimowy

    Kupiłam blaszkę do tarty i jutro pieczemy z moją Zosią;-)

    • Powodzenia!:) Doszły do nas słuchy od jednego czytelnika, że już sprawdził i wyszło pysznie! 🙂

  • oj tak, wszystko jest ciekawsze od prac naukowych ;P też byłam w ciąży, gdy pisałam pracę mgr. Warto jednak się zmobilizować i mieć z głowy, bo po porodzie nie ma szans ją napisać:P Powodzenia!

    • Nie dziękuję żeby nie zapeszać, właśnie jestem w trakcie pisania, ale podania o przedłużenie terminu złożenia pracy – oby się udało, wtedy obronię się jeszcze w ciąży 🙂

  • Mniam wygląda przepysznie ! <3
    Napewno sprawdzę przy najbliższej okazji 🙂

    Zapraszam również do siebie – początkującej blogerki http://www.niedoskonaloscperfekcyjna.blogspor.com

    • Odwiedzę na pewno i zapraszam również po inne przepisy:)
      Pozdrawiam! 🙂

  • Anonimowy

    No i zrobiłam i chciałam nawet Ci fotkę wysłać, ale…. nie zdążyłam:-( moja Hania i mężuś jak się dorwali, no przyznam ja też im trochę pomogłam;-) było pyyyycha:-) pozdrawiam

    • Szkoda, że nie ma zdjęcia, ale najważniejsze, że Wam smakowało! 🙂

O mnie

Cześć! Jestem Asia i bardzo cieszę się, że tu trafiłaś. Jestem mamą dwóch córek (jedną z nich noszę jeszcze pod sercem), ukończyłam kurs Promotora Karmienia Piersią, a od 2016 roku współpracuję z grupą Bezpieczni zajmującą się bezpieczeństwem w podróży. Jestem założycielką pierwszej w Polsce grupy poświęconej fotelikom montowanym tyłem (RWF), do której Cię serdecznie zapraszam. Wychowuję w bliskości, cenię rozmowę i szczerość, uwielbiam fotografię i dobre jedzenie. Chcesz wiedzieć więcej? Rozgość się i zostań na dłużej! :)

Odwiedź nas na Instagramie

Close